Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mirza Laletović: “Vrijeme je da se u Visokom prestanemo gledati preko ‘snajpera'”

Kako se bliži datum održavanja druge po redu Nebeskoplave noći u organizaciji FK „Zanatlija“, tako saznajemo i sve više detalja vezanih za samu organizaciju. Fudbalski klub “Zanatlija” je jedan od primjera pristupa sportu na jedan drugačiji način od onoga na što su naviknuti svi sportski klubovi u Visokom, a to je da preživljavaju od sponzora i općinskog budžeta. Popularne Zanatlije su tako ulazile u organizaciju kolektivnog odlaska na utakmice nogometne reprezentacije BiH od čega su ostvarivali određeni profit, zatim su izgradili malonogometno igralište s umjetnom travom od kojeg također ostvaruju profit, a organizacija Nebeskoplave noći također je jedan od vidova ostvarivanja zarade od koje klub egzistira. Osim što ostvaruju profit na osnovu realizacije svojih ideja, članovi UO FK „Zanatlija“ nađu prostora da svojim donacijama pomognu i druge. Nakon ovogodišnje Nebeskoplave noći ta praksa će biti nastavljena.

– Interesovanje za ovogodišnju Nebeskoplavu noć je znatno veće nego prošle godine, što je i razumljivo jer prošle godine smo to radili prvi put, a sada ljudi već znaju o čemu je riječ. Ideja na osnovu koje i realizujemo ovu priču je da okupljamo ljude iz raznih oblasti života, da se oni druže, razgovaraju, a kad je tako onda se i nešto pozitivno dešava, stvari se kreću sa mrtve tačke. Visoko je već dugo u stanju hibernacije, vrijeme je da se probudimo, da prerastemo sitne sujete i svi počnemo raditi u interesu Visokog. Mi smo mala grupa entuzijasta okupljena oko jednog malog amaterskog kluba iz Općinske lige Visoko, naša je želja da ovom  Visoko vratimo nešto kroz svoj angažman. Prošle godine smo dio zarade od Nebeskoplave noći izdvojili za visočko obdanište, ove godine planiramo dio sredstava izdvojiti za FK „Gračanica“ jer su i oni krenuli sličnim putem kao mi i ulažu u infrastrukturu kluba i samofinansiranje i to treba podržati. Odziv privrednika i firmi ove godine je ogroman. Krajnje je vrijeme da se na općini Visoko prestanemo gledati preko „snajpera“, ovo Visoko može i zaslužuje bolje – istakao je Mirza Laletović, član UO FK “Zanatlija”, nekadašnji centarhalf NK “Bosna” i današnji rukovodilac proizvodnje u Preventu Sarajevo – Lokacija Topuzovo Polje.

Tragom izjave gospodina Laletovića o dijelu novčanih sredstava koja će biti uplaćena na račun FK „Gračanica“, zatražili smo i izjavu Adisa Hajlovca, člana UO FK „Gračanica“.

– Zatekli ste me ovom informacijom, šta drugo da kažem nego da se zahvalim ljudima čiji smo mi primjer i slijedili kada smo se odlučili za politiku kluba u kojoj prvo treba da izgradimo infrastrukturu gdje bi se uopće normalno igralo, pa tek onda da očekujemo rezultate i eventualno neko igračko ime, a bilo ih je iz FK „Gračanica“ koji su imali zavidne karijere u NK “Bosna” i šire. Iskoristit ću ovu priliku i da se unaprijed zahvalim prijateljima iz FK „Zanatlija“ i vidimo se na Nebeskoplavoj noći.

Da je interes zaista veliki za ovogodišnju Nebeskoplavu noć dokazuju i potvrde privrednih subjekata koji će biti prisutni u restoranu „Vizija“ 04.02: Prevent, VGT, Vraćo, Metal AS, Pineto, Univerzal Progres, Kovo Galerija, Vimar, IM Semić, Ekosirovina, Moja Banka, JKP Visočica, Deep Reklame, Firing, Vispak, Vinex, Nerzz Bešlagić, King d.o.o, Ajdin Group, Secom, Ugarak,VB Leasing, Merol Pumpe, Sirćo Export Import, JKP „Gradska groblja“, Intesa San Paolo, Sparkasse, BIOS, Visokogas, Kokos, Interakt, Keramika Bobo, Pekara Husić, Pekara Visoko, Notarski ured “Andrijanić, Pizzeria Milano.

Iz FK „Zanatlija“ najavljuju da za ovu priliku pripremaju i posebno muzičko iznenađenje uz već tradicionalnu dodjelu zahvalnica legendama ovog kluba.