Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: “Investirali 500.000KM, a govna još uvijek usred čaršije”

Naivnim biračima tempirano za Dan općine Visoko 29.08.2010. kao dio svečanosti, a u suštini parama poreznih obveznika umotan predizborni skup za Opće izbore koji su uslijedili mjesec dana kasnije, dočekali smo puštanje u rad famoznog kolektora koji je trebao djelimično riješiti problem kanalizacije u samom centru grada. Skupa je to bila investicija od koje smo očekivali da nam konačno sva ta govna s emisijom neugodnih mirisa odnese iz glavne gradske ulice. Očekivali smo nekako i metaforično da s tim kolektorom odu i sva govna koja prepoznajemo kao štetočine i kočničare bilo kakvog napretka u Visokom.

I bi taj dan, i bi načelnik s pomoćnicima, bijahu tu svi visočki mediji kako oni koji su na budžetu tako i oni koji su na platnim spiskovima privatnika i lažne visočke elite koja, pored privatnih firmi, uživa da ima privatne stranke, vijećnike, novinare, medije … I bi neki fini sunčani dan s povjetarcem, taj dan u promet bi pušten i most u Prijekom (iako je već narednog dana bio i zatvoren zbog dugovanja prema izvođaču radova), a načelnik održa i prigodan govor:

„ U prvoj fazi operativnih  kreditnih sredstava je 300.000 KM  i njih JKP Visočica Visoko već implementira kroz rekonstrukciju gradske vodovodne i kanalizacione mreže. Mi smo danas ovdje na početku izgradnje druge faze kolektora na potezu od Kožarskog do Betonskog mosta što će biti realizovano sredstvima od pola miliona KM kredita. Očekujemo da ćemo uskoro dobiti još toliko sredstava kako bi se radovi završili na vrijeme i s dobrim rezultatima. Preostala sredstva od 200.000 KM bit će utrošena na rješavanje problema vodosnabdijevanja potrošača u Gračanici“.

I sve to bi, i novinari poslikaše i posnimaše događaj vrijedan 500.000KM + 300.000KM + 200.000KM. I sve to potraja do prvog većeg vodostaja kada se raspade kolektor k'o da ga nikad nije ni bilo. Od tada pa do danas ne dešava se ništa, neke betonske cijevi nakon što su bile razbacane po Adi sada stoje složene i neiskoristive, načelnik općine i direktor JKP “Visočica” nakon neuspjele smjene u tom preduzeću komuniciraju samo zvanično, a govna iz gradske kanalizacije ostadoše usred visočke čaršije. Sreća pa će brzo lokalni izbori tako da je moguće da se riješimo bar onih iz metaforičkog dijela ove priče.

{facebook}10150166715047275{/facebook}