Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Akrobatski ples na žici”

Prvi čovjek općine ispunio si je želju iz mladosti kada je danas popodne u svom kabinetu nenajavljeno primio članove britanskog hard rock benda Deep Purplea. Načelnik (50) je sa svojim rock-idolima popio čaj od ovogodišnje zove.

Karijeru Deep Purplea pratio je otkako je kao mladić slušao bend na starom “Iskra” gramofonu u maloj roditeljskoj kući, na dalekoj periferiji. “U to doba, naravno, nisam mogao ni sanjati da ću sjediti s članovima benda za ovakvim stolom”, rekao je načelnik, prenosi agencija Faxtele. Članovima benda pokazao je da u svom kabinetu ima sve njihove ploče, kao i impresivnu kolekciju albuma drugih, ali isključivo stranih rok grupa.

Bubnjar Ian Pace načelniku je darovao par palica za bubnjeve, a pjevač Ian Gillan rekao je da je prijatno iznenađen da postoje i “rok-načelnici općina”. Članovi benda na zabavi za uži krug posjetilaca, u maloj sali Općine su malo i zasvirali, a s njima je gitaru svirao i mlađahni predsjednik Općinskog vijeća.

Za razliku od općinskog ministra za kulturu i sport, koji najviše voli etno muziku,  općinski načelnik ne skriva da je roker. Deep Purple je do sada na koncertima gledao četiri puta. Prošle se godine kada je bio na godišnjem odmoru u Turskoj sastao sa Bonom iz grupe U2, prenosi novinska agencija Faxtele.

Na kraju ove neoficijelne posjete, načelnik je članovima grupe priznao da se u zadnje vrijeme slušajući rok muziku najbolje opušta upražnjavajući hodanje po žici  i to unazad. U blizini općinske zgrade načelnik je postavio žicu povezanu između dvije zgrade koju će pokušati preći (unazad) bez zaštitne mreže na visini od 50 metara iznad zemlje i to istovremeno slušajući isključivo stranu rok muziku. Vidno raspoloženim članovima grupe  Deep Purple, u maniru dobrog domaćina, načelnik je uručio u svoje ime i u ime svojih suradnika prigodne poklone, izrazio zahvalnost za posjetu, te želju da budu opet njegovi gosti.