Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prijedlog budžeta za 2012 godinu je ništa drugo do priprema za lokalne izbore parama poreznih obveznika

Trgovina u Visokom ipak nije zamrla, istina nema nekih simbola visočke trgovine kao što su nekadašnja RK Vema i Velepromet, ali tradiciju nastavljaju predlagači budžeta Općine Visoko za 2012. godinu. Ako se ozbiljnije pogledaju materijali za narednu sjednicu OV Visoko, koja je zakazana za četvrtak u 14.00 sati, i ako ste naivac kojem nisu poznate relacije između stranaka koje trenutno participiraju u OV Visoko, odnosno ako nemate pojma šta se dešava unutar OO SDA Visoko i ako zanemarite činjenicu da je baš naredna 2012. godina upravo izborna godina, onda vam se budžet od 10.092.000 KM čini dopadljivim i uviđavnim prema svim korisnicima istog.

Međutim, ako pratite dešavanja na dosadnoj političkoj sceni Visokog, koja je 15 godina dosadna upravo zbog pasivnosti nas koji glasamo i koje foliraju svake dvije godine, ovisno da li se radi o Općim ili lokalnim izborima i kada nakon svih tih godina počnete kontati sve stranačke i folove onih preko stotinu uposlenih u Općini i „prikopčanih“ na budžet, tačnije na novac poreznih obveznika ili još direktnije na naš novac, onda naučite i čitati između redova Nacrta i Prijedloga budžeta. Evo nekoliko naših zapažanja koja vam mogu koristiti prilikom stvaranja političke slike Visokog, a koja vam opet mogu koristiti od mjeseca maja iduće godine kada stranke počnu igrati otvorenih karata po pitanju listi za izbore i svojih kandidata za novi izgled OV Visoko i po pitanju kandidata za načelnika. Vrlo važna stvar koju treba akceptirati je i trenutna uloga Muniba Alibegovića koji se još nije izjasnio u kojem dresu igra, da li u dresu Povjereništva koje je trenutno legalni dio SDA BiH ili je na strani onih koji su se odmetnuli i koji ne priznaju aktuelnu političku stvarnost u OO SDA Visoko.

Imajući ove momente u vidu i čitajući između redova Prijedlog budžeta za 2012. godinu potpuno je izvjesno da je budžet koncipiran, pravljen i prilagođen predizbornoj kampanji i potpuno podređen lokalnim izborima i interesima stranaka koje iznenada nakon 7 godina vladavine postaju saveznici aktuelnog načelnika koji se otrgnuo od matice i koji većinu u zakonodavnoj vlasti pravi sa svojim dojučerašnjim „neprijateljima“  iz opozicije SDP-a, SBiH i BPS-a.

Još dok je OO SDA Visoko izgledao drugačije nakon implementacije oktobarskih Općih izbora počela je ljubav na lokalnom nivou po uzoru na Kantonalnu ljubav između SDA i SDP-a, s tim da je u Kantonu SDP mladoženja, a SDA mlada dok je na lokalnom nivou u Visokom obrnuta situacija. Ista ta vještačka ljubav je nastavljena i nakon uvođenja Povjereništva, s tim da je načelnik ljubomoran i svoju partnericu ne želi dijeliti sa ostatkom stranke, a za taj interes morao je u Prijedlogu budžeta uvažiti sve sugestije OO SDP-a Visoko. Na prvom mjestu izdvajanja za KSC „Mladost“ su povećana sa 60.000 na 75.000KM, svima je jasno i zašto. SDP je predložio i grant za nadarene studente, to je stavka koja nikad nije postojala u budžetu Općine Visoko i sada je u prijedlogu od 20.000KM. Uvažena je i sugestija SDP-a o subvencioniranju za pripravnike u iznosu od 10.000KM tako da sa sadašnjih 160.000KM ide na 170.000KM. Čini se da sve što je SDP predložio to je i odobreno i uvaženo pa tako i grant za mjesne zajednice na prijedlog SDP-a je povećan sa 50.000KM na 55.000KM, a tu je i stavka za socijalnu pomoć koja je sa 20.000KM uvećana na 34.000KM.

Da bi umjetnici iz OO SBiH Visoko bili zadovoljni zatvorena su im usta i pridobijene ruku prilikom glasanja sa 3.000KM povećanja za Galeriju Likum koja je u Prijedlogu umjesto 12.000 sada 15.000KM. Koliko nas pamćenje služi, OO SBiH u istoj situaciji za 2011. godinu jasno je glasao protiv budžeta. Ove godine iznenađujuće su podržali Nacrt ovog, a vjerovatno će tako biti i sa Prijedlogom budžeta u četvrtak, ali i to je politika, malo kurvaluka nije na odmet.

Da u politici nema hatura potvrđuje i Robin Hud iz šireg područja Kondžila i Radovlja, prvak BPS-a Halim Dervišević koji nas je u početku oduševljavao svojim istupima i hrabrošću i činio se kao jedina prava opozicija, ali nakon stotina hiljada konvertibilnih maraka za vodosnabdijevanje, puteve, mostove i ostalo iz tog kraja gdje je konačna cifra otišla daleko preko miliona KM i on se nekako utopio, a pozitivno mišljenje s početka opisa njegovog profila potpuno je zasjenila segregacijska teza o gradskoj i seoskoj djeci, te o tome ko se igra na hladnoj livadi, a ko u toploj dvorani. Tri ruke za budžet u četvrtak će vjerovatno dati i BPS, jer je u Prijedlog budžeta uvrštena i sugestija s javne rasprave gospodina Derviševića za škole u Moštru i Porječanima, izražena u novcu od 140.000KM (istina tražio je 300.000KM).

Da bi i „kulturnjaci“ uz trenutno potpuno politički beznačajni LDS bili zadovoljni tu je u Prijedlogu dodatnih 12.000KM za muzejsku djelatnost. Prvo je za „Zaštitu eksponata“ stavka od 8.000KM uvećana za 4.000KM, a zatim dodatnih 8.000KM za „Rekonstrukciju muzeja“.

Udruženja građana, kao odlično sredstvo za animiranje biračkog tijela, u Prijedlogu su na postojećih 30.000KM dobili dodatnih 3.000KM.

Da bi se pojačalo prijateljstvo između onoga ko je dobio najviše glasova za načelnika i onoga ko je dobio najviše glasova na listi SDA na prošlim izborima, a i jedan i drugi su odmetnici od Povjereništva, tu je dodatnih 3.000KM, pa tako Sportski savez umjesto 17.000KM u Prijedlogu budžeta iznosi 20.000KM.

I na kraju šlag cijele priče. Javna je tajna i nikad dokazana, ali lično u privatnim razgovorima s glavnim akterima tog vremena, slušali smo da su prošli lokalni izbori u Visokom namješteni i da su u tome učestvovale dvije stranke koje se od 1996. vole sa posebnim žarom iz interesa. U takvim situacijama isto kao kada se namješta neka fudbalska utakmica važnu ulogu igraju sudije, u ovom slučaju to je OIK (Općinska izborna komisija). Sudije se „podmazuju“ novcem, a tako je i Prijedlogu budžeta Općine Visoko za 2012. godinu grant za Izbornu komisiju povećan sa 30.000KM na 50.000KM. To je potpuno transparentan i legalan put pravljenja fine atmosfere i izborne infrastrukture bez obzira ko bude u kojoj stranci – sportskim žargonom rečeno kada igraš na gostovanju sudija se svakako kupuje za „pošteno“ suđenje. Uloga ove Komisije je velika i ključna, a sjetimo se svih pritužbi, tužbi i naknadnih prebrojavanja glasova sa nedavnih Općih izbora, bez obzira što su bile od strane SDA prema predsjednici OIK-a za koju vlada mišljenje da je dio te stranke.

Prisustvovali smo sjednici OV Visoko kada se diskutovalo o Nacrtu budžeta kao što smo prisustvovali i na javnoj raspravi o budžetu. Bit ćemo prisutni i kada se bude u četvrtak izglasavao Prijedlog budžeta za koji smatramo da je neutemeljeno „prenapuhan“ virtualnim parama, krojen i sastavljan tako da zadovolji one koji bi ga trebali izglasati, odnosno pravljen je i kao odstupnica od vlastite stranke onih koji će možda već u aprilu Visokom ponuditi neku svoju novu stranku i opciju za oktobarske izbore, što možda demokratski gledano i nije loše, ali je zajebano kada se to radi parama poreznih obveznika.