Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Novi – stari problemi s finansiranjem i prostorom za rad

Okrugli sto o temi: “Značaj i rezultati projekta Obrazovanje za socijalnu koheziju i BiH na putu EU” održan je danas u maloj sali zgrade Općine Visoko. Navedeni  projekat se realizuje u pet  JU za predškolski odgoj i obrazovanje na području Zeničko-dobojskog kantona i u dvije škole koje se nalaze u ruralnim područjima. Projekat je nastao kao plod saradnje norveške nevladine organizacije “Save the Children Norway” (koji ga finansijski podržavaju) i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona, odnosno Pedagoškog zavoda Zenica.
Ovim projektom su stvoreni uvjeti da se djeci iz socijalno ugroženih kategorija omogući besplatan pristup predškolskom odgoju i obrazovanju, ali i djeci iz ruralnih sredina jer se projekat realizuje i u školama – konkretno u Visokom u školi na Bucima.
Kako je za Visoko.co.ba izjavila v.d. direktora JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko Suada Mlačo: „U našoj ustanovi projekat se realizirao u ovoj godini u 2 faze: martu i oktobru, a obuhvaćeno je 40 djece predškolskog uzrasta.“
Projekat je ustvari preteča obaveznom predškolskom odgoju koje bi trebalo da počne sa realizacijom u 2012. godini.
„Projekat se počeo realizirati kao pilot projekat pod nazivom ‘Osnovno pravo na obrazovanje’ 2008.g. Dobri rezultati koji su ostvareni doveli su do pokretanja ovog projekta pod drugim nazivom ali ima isti cilj – obuhvatiti što veći broj djece predškolskim odgojem i obrazovanjem i pružiti roditeljima stručnu pomoć u odgoju djece.“ – istakla je Mlačo.

U Visočkom obdaništu je uz pomoć norveške organizacije „Save the children“ i podršku Općine Visoko renoviran i opremljen prostor u kojem se radi s djecom iz ovog projekta.
Današnjem okruglom stolu su prisustvovala 23 učesnika: direktori i odgajatelji vrtića iz Kaknja i Breze, direktori i pedagozi osnovnih škola s visočke općine, predstavnici Općine i predstavnik iz Ministarstava, odnosno Pedagoškog zavoda.
Direktor OŠ “Kulin ban” Ramiz Brkić je predložio da direktori škola pošalju dopis Ministarstvu s molbom da što prije počne realizacija obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u školama, ali i da škole budu uklučene u ovakve projekte, jer je primijećen veliki napredak djece i pripremljenost za školu, i to djece koja su bila obuhvaćena projektom.

„Broj djece je mali i trebamo nastojati da ga povećamo naredne godine. Želja nam je da se što više djece uključi i prođe obaveznih 150 časova kako bi što spremnije dočekalo početak osnovnog obrazovanja. Nažalost, jedna od prepreka su i finansijska sredstva, ali i prostor za rad koji su i najveća kočnica ovog procesa. Nadam se da će nadležno ministarstvo naći rješenje i omogućiti djeci pripremu za devetogodišnje osnovno obrazovanje“ – izjavila je Suada Mlačo v.d. direktora JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko.

{joomplucat:367 limit=12|columns=4}