Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Božićni sajam, izložba čestitki i tradicionalna priredba u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji

Božićnim sajmom, izložbom božićnih čestitki te tradicionalnim koncertom danas je u Klasičnoj franjevačkoj gimnaziji u Visokom obilježen dolazak najradosnijeg katoličkog blagdana Božića.

Obilježavanje je počelo Božićnim sajmom gdje su izloženi predmeti učeničkih rukotvorina i domaćih proizvoda samostana Plehan u dvorištu Konvikta.

„Ove smo godine željeli  proširiti i obogatiti naše božićne sadržaje, pa su se profesori naše gimnazije dogovorili i ideju prenijeli učenicima. Oni su je s radošću prihvatili i sudjelovali su u izradi proizvoda. Sama priprema je trajala više od dva mjeseca i sve ovo što danas vidite su njihovi radovi koji su oni pravili pod nadzorom profesora“ – izjavio je za Visoko.co ba fra Stipo Alandžak.

U prizemlju zgrade Konvikta upriličeno je otvaranje izložbe božićnih čestitki prof. Senada J. Hodovića “Božić na starim čestitkama do sredine XX stoljeća” čiji je promotor bio dr. fra Ivan Šarčević, a u večernjim satima održana je tradicionalna Božićna priredba na kojoj su se predstavili učenici Franjevačke klasične gimnazije kroz Tamburaški i Mješoviti pjevački zbor i Dramsku sekciju: Život svetog Franje u sedam slika. Uz veliki broj đaka, njihovih roditelja i gostiju, prisutna je bila i supruga američkog ambasadora u BiH Danuta Moon.

Tradicionalno, priredbi je prisustvovao i kardinal vrhbosanski Vinko Puljić koji je uputio božićnu čestitku.

„Zašto se mi radujemo Božiću? Zato što je čovjek stvoren iz ljubavi za ljubav. U Božiću Bog ponovno daruje tu ljubav i mi ponovno otkrivamo to dostojanstvo da smo voljena bića. I tu je ljepota Božića, da doživimo Božiju blizinu i ljepotu zajedništva. Zato i ja želim da izrazim tu svoju blizinu u toj božićnoj radosti… Svima nama želim da se u Novoj godini hrabrije suočimo i da je izgrađujemo. Ova zemlja ima dovoljno prostora i božijim je darom obdarena da svi u njoj možemo ljudski živjeti, zato mi gradimo taj ljudski život u ovoj dragoj zemlji. U tom duhu neka je blagoslovljena 2012.g. i čestit Božić“ – ovim se riječima prisutnima obratio kardinal Puljić.

{joomplucat:366 limit=41|columns=4}