Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Privredna kretanja u ZDK u 2011.godini

Prema podacima Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, ovaj kanton je sa 26,24 posto zadržao lidersku poziciju kada je riječ o učešću u ukupnom izvozu proizvoda iz FBiH. U periodu od januara do kraja septembra 2011. godine iz ZDK je izvezeno robe u vrijednosti od 1.097.595 KM, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi 95,81 posto, što je također najbolji rezultat u FBiH. “Ovakvom rezultatu najviše su doprinijeli sektori metaloprerade i drvoprerade, dok su najlošiji rezultati u sektorima agroindustrije i građevinarstvu. U prvih devet mjeseci ZDK je zabilježio rast industrijske proizvodnje za 11,1 posto, čemu su posebno doprinijeli rezultati u proizvodnji električne energije i rudarstvu“, izjavio je predsjednik Privredne komore ZDK Šefkija Botonjić.

Na kraju septembra, u 12 općina ovog kantona bilo je zaposleno 70.506 osoba, što je za 1,6 posto više u odnosu na mjesečni prosjek 2010. godine. U privrednim djelatnostima zaposleno je 54.559 ili 77,4 posto radnika. Prosječna plata dostigla je 709,94 KM, što je za 6 posto više nego u septembru prošle godine.

“Stanje u privredi znatno se pogoršalo u posljednja tri mjeseca, što je uzrokovano ekonomskom krizom u Europskoj uniji. To se ogleda kroz manju potražnju naših proizvoda i pad cijena tih proizvoda. Iduća godina bit će teža od 2011. i zato je potrebno unaprijediti privredni ambijent. Prema svim nadležnim institucijama u BiH poslali smo prijedloge Upravnog odbora Privredne komore ZDK. Definitivno je jasno da se moraju poduzeti mjere rasterećenja privrede“, smatra Botonjić.