Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da su se lokalni izbori desili u periodu juli-decembar 2011. Džemil Ugarak bi bio novi načelnik općine

Prema rezultatima naše ankete koju smo proveli u periodu od 28.07. do 12.12.2011. godine, prema volji anketiranih glasača koji posjećuju naš sajt novi načelnik Općine Visoko bi bio Džemil Ugarak. Tako misli 4.820 anketiranih koji su u pomenutom periodu posjetili Visoko.co.ba i aktivno učestvovali u postavljenoj anketi s pitanjem: “Da su sada lokalni izbori za koga biste, od ponuđenih kandidata za mjesto načelnika Općine Visoko, glasali?”

Svim zainteresovanim ponudili smo slijedeće odgovore:

 

 

Niti jednom od ponuđenih kandidata

1720      35.5%

Džemil Ugarak (SBB)

810         16.7%

Muhamed Husić (SDP)

501         10.4%

Munib Alibegović

426         8.8%

Aziz Brotlija (SDA)

359         7.4%

Sakib Mostić (NSRZB)

352         7.3%

Vahid Hećo (SBiH)

340         7%

Jasmin Dlakić (A-SDA)

183         3.8%

Halim Dervisević (BPS)

149         3.1%

Ono što je najinteresantnije, a što se odmah može primijetiti jeste zabrinjavajući podatak prema kojem 35,5% anketiranih uopće nisu zainteresovani za glasanje, a to su pokazali i datim odgovorom. Od 4.820 anketiranih njih 1720 ne bi svoj glas dalo niti jednom od ponuđenih kandidata, teško je vjerovati da bi pokazatelji bili drugačiji i da smo ponudili neka sasvim druga imena. Ako gledamo nastavak iza imena ponuđenih kandidata uočavamo nadolazeću popularnost SBB-a i SDP-a, razvodnjenost SDA glasova na trenutnog načelnika Alibegovića i sadašnjeg člana Povjereništva Brotliju uz daljni pad SBiH.

Istina, ova anketa je postavljena prije neposrednih raznih političkih dešavanja u Visokom, prije SDA-ovog Povjereništva, prije zvaničnog stava Vahida Heće da je došlo novo vrijeme za nove ljude u OO SBiH, a u istom ovom periodu i OO SBBBiH je dobio nove organe i predsjednika stranke. Za sve to vrijeme u OO SDP-a Visoko se ništa značajnije nije dešavalo, osim što su se pojedine funkcije u državnim firmama i institucijama podijelile “ispod žita”, dok je BPS na svakoj narednoj sjednici OV Visoko pokušavao raspirivati mržnju po adresi stanovanja na općini Visoko kao isprobani predizborni recept.

Prema našim informacijama i pokazateljima te raspoloženju onih koji se pitaju u visočkim strankama, niti jedno od ovih imena koja smo naveli neće se naći na listama kao mogući kandidat za novog načelnika Općine Visoko, uz konstataciju da se aktuelni načelnik već javno izjasnio da ga više ne zanima funkcija prvog čovjeka općine i da se ne misli više kandidovati. Međutim jedno je izvjesno, vrlo brzo će se početi igrati otvorenih karata, jer prema izbornim pravilima već u aprilu naredne godine javnost bi trebala biti upoznata s listama kandidata koje će stranke morati dostaviti u CIK, a tada ćemo postaviti i novu anketu sa puno preciznijim i određenijim podacima, odnosno kandidatima i za mjesto načelnika općine i za mjesta u OV Visoko.

Na našem sajtu trenutno je aktuelna jedna druga anketa koja tretira akutni problem visočke općine, a radi se o odvozu i deponovanju otpada. To je nova prilika da iznesete svoj stav bez pokazivanja identifikacionih dokumenata, anketa je utoliko poštenija pošto je jedna IP adresa jedan glas, a rezultati iste mogu biti pokazatelji raspoloženja Visočana o pitanju “visočkog smeća” i jasna smjernica onima koji imaju moć da odlučuju kako najbolje driješiti ovaj trenutno najozbiljniji problem Visokog. Stoga uključite se i iznesite svoj stav, anketno pitanje glas: Najbolje rješenje za prevazilaženje problema s komunalnim, organskim i Preventovim otpadom je:

Ugovor s firmom koja ima obezbjeđenu deponiju izvan Visokog i mehanizaciju za odvoz otpada

Izgradnja vlastite deponije u Vratnici

Izgradnja Preventove spalionice

Odvoz na regionalnu deponiju “Mošćanica”

Zar Visoko ima problem sa smećem?

Obnavljanje stare divlje deponije u Očazima