Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Boravak u Maleziji iskoristila sam i da ponudim neke projekte vezane za općinu Visoko”

Redakciju Visoko.co.ba nakon povratka iz Malezije posjetila je visočka predstavnica u Skupštini ZDK Meldina Ugarak. Meldina nam je pojasnila razloge svoje posjete u sklopu koje je iskoristila i priliku da domaćinima ponudi neke projekte vezane za Visoko.

– U Maleziji sam boravila na poziv Udruženja „Kevser“ prevashodno u svojstvu vodiča, jer sam u Maleziji studirala i živjela gotovo sedam godina. Svoja ranije stečena poznanstva sam iskoristila da bih dala punu podršku ovom Udruženju, ali sam domaćinima koji gaje poseban odnos prema našoj zemlji ponudila i neke projekte vezane konkretno za našu općinu. Ova posjeta je bila izuzetno konstruktivna, a posebno želim istaći da smo radili i na projektu razmjene studenata, što bi bila jako dobra stvar ukoliko realizujemo planirano.

Iskoristili smo priliku da jednog od naša dva predstavnika u Skupštini ZDK pitamo za njen stav vezano za eventualnu izgradnju spalionice u Visokom, na što smo dobili odgovor da je nadležno ministarstvo nedavno dostavilo odgovor na poslaničko pitanje koje je postavila u Skupštini, a vezano za čistoću i kvalitet vode u Visokom. Meldina je obećala da će nam uskoro u pisanoj formi dostaviti taj odgovor u kojem jasno stoji da je kvalitet rijeka Bosne i Fojnice jako loš, sa posebnom naznakom na rijeku Bosnu u koju se ispuštaju, između ostalog, i Preventove otpadne vode. Kada je riječ konkretno o spalionici Meldina smatra da je to izuzetno kompleksno pitanje, lično je u Maleziji posjetila jednu spalionicu, ali to je potpuno uređena zemlja gdje postoji puna odgovornost, za raliku od naše, i veoma je važno imati ozbiljan i odgovoran monitornig i prave stručnjake, a što mi u ovom trenutku nemamo – zaključila je Meldina Ugarak.