Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Foto: Oni je hoće, mi ne damo, pa ćemo vidjeti ko je jači!

Jasna Odluka Općinskog vijeća i izjašnjavanje 25 vijećnika sa jasnim NE spalionici u Visokom sa jedne od sjednica iz ove godine, 3.170 potpisnika peticije koji su se izjasnili negativno, visočki predstavnici u Skupštini ZDK i njihovo NE, propala javna rasprava u gornjoj školi, nebudžetski mediji i nevladin sektor nisu bili dovoljni input menagmentu Preventa da odustane od ideje izgradnje tzv. spalionice u Visokom. Naprotiv, nadobudni pojedinci unutar ove kompanije odlučili su ignorisati sve visočke društvene faktore i nastaviti sa svojom idejom izgradnje spalionice u svrhu ostvarivanja još većeg profita.

Nakon današnjeg Okruglog stola na temu “Spalionica” sada je već sasvim izvjesno i savršeno jasno da je NEKO (Prevent) sa NEKIM iz Visokog (pojedinci iz izvršne vlasti) već puno ranije dogovorio famoznu spalionicu svjesno ignorišući svoju zakonodavnu vlast koja se deklarativno izjasnila PROTIV. Ponižavajuće je bilo slušati danas na budžet nakaćene općinske djelatnike, „jastrabove“ koji su pokušali prisutne uvjeriti da nam veća ekološka opasnost prijeti iz Kaknja. Pozvani gosti iz susjednih gradova Kanja i Zenice su u svojim izlaganjima istakli da općine iz kojih oni dolaze imaju daleko manje problema s otpadom od Visokog. Spalionica koja se zagovara u Zenici, a protiv koje su Zeničani kapaciteta je samo 3 tone. Očigledno je da se Visočani žele dovesti pred svršen čin, i bilo bi jako interesantno da se malo revidiraju papiri, potpisi, Odluke i Ugovori pa da javnost i zakonodavna vlast saznaju pravu istinu i ono „šta se ispod žita krije“. Javnost treba znati i ako je neko bio „počašćen“ da u ime svih bez mandata potpisuje i dogovora ono sa čim se ne slaže većina. Ako u susjednoj Hrvatskoj jedan Ivo Sanader može odgovarati pred sudom za sumnjive Ugovore, dogovore i potpise, zašto to ne bi mogao neki mali državni službenik iz Općine Visoko, koji je zarad ličnih interesa prodao opći interes!?

Ali bez obzira na sve, danas su se mogli čuti i jasni stavovi pojedinaca i predstavnika mjesnih zajednica koji su se izjašnjavali ZA spalionicu, što je određeni napradak ove kompanije.

Kada zaobiđemo službeno i kurtoazno smješkanje i lažnu ljubaznost, i kada skinemo maske, pojednostavljeno rečeno to izgleda ovako: Velika kompanija je odlučna u namjeri da izgradi spalionicu i tim povodom je pokrenula cijeli proces i investiciju vrijednu 6.000.000 KM. Visočka većina odlučna je u namjeri da ne dozvoli bezosjećajnim kapitalistima da u njenoj avliji izgradi nešto što više nije trend u ekološki osvještenim sredinama. Sad je samo pitanje ko je jači!?

U svojim diskusijama po ko zna koji put jasno NE je rečeno iz Udruženja “Damar omladine”, “Eko Viking”, FOM SDP-a Visoko, Udruženja studenata, vijećnica Dinka Omanović. Iz Damara omladine je skrenuta pažnja da je Japan, kao jedna od najrazvijenih zemalja svijeta, odustao od spalionica pa je tako sa postojećih 250 u cijeloj zemlji broj istih smanjio na 130 i ima tendenciju daljnjeg smanjivanja.

Predsjedavajući OV Visoko Dalibor Tomičić se nije pojavio na ovom skupu, iz izvršne vlasti tu su bili načelnik Munib Alibegović, sekretar OV Visoko Zekija Omerbegović i pomoćnica načelnika za urbanizam Nidžara Hadžiomerović. Interesantno je da se nepozvana pojavila i Dinka Omanović, vijećnik SDA Visoko, kao jedina predstavnica zakonodavne vlasti koja se javila za diskusiju i navela kako je neozbiljno od strane organizatora da nikoga nije pozvao od vijećnika iz zakonodavne vlast na ovako ozbiljan skup.

Adnan Smailbegović je na učestala pitanje o izmještanju lokacije za eventualnu buduću spalionicu naveo tri razloga zašto je najbolje da ona bude u krugu same fabrike. Razlozi su: transport, oslobođena energija prilikom spaljivanja koja bi se odmah koristila za potrebe fabrike, i protivljenje svake druge sredine gdje bi se pokušala izmjestiti spalionica.

Organizator Okruglog stola uspio je i zaista je organizovao kvalitetnu diskusiju sa kompetentnim učesnicima na kojoj se moglo čuti dosta interesantnih i korisnih informacija o tretmanu otpada i eventualnoj budućoj spalionici. Samo je pitanje koliko su svi koji su diskutovali bili iskreni u onome o čemu su pričali i koliko istine ima u iznesenim podacima.

{joomplucat:347 limit=20|columns=4}