Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Foto: Spalionica DA, ali u Brezi, Goraždu, Sarajevu ili Wolfsburgu

Visoko je jučer recertificirano od strane certifikacijske kuće “Bureau Veritas”. To je važan podatak jer je taj standard ulaznica za bilo kakvu priču o pristupu evropskim fondovima i evropskom tržištu uopće. Jedna od stvari koju je Visoko zadovoljilo ovim auditom je opravdavanje pokazatelja da je Visoko mjesto ugodnog življenja. Da li će Visoko to biti i ubuduće veliko je pitanje i veliki izazov budućem načelniku, jer teško da Visoko može biti mjesto ugodnog življenja s nagomilanim otpadom i nemogućnošću kvalitetnog rješavanja tretmana istog!? Odnosno, ukoliko mu Prevent izgradi spalionicu gotovo pa u samom gradu bez obzira na jasnu poruku lokalne zajednice da spalionica nije poželjna u Visokom. Manipulacija građanima, vijećnicima, novinarima, privrednicima pa i načelnikom općine je očigledna, propagandom i pogrešnim stvarnim podacima o otpadu u Visokom dovodi se u smutnju sve gore navedeno. Javnost u Visokom uopće nije upoznata s kolikim problemom se Visoko suočava kada je u pitanju komunalni, mesarski i Preventov otpad. Prema informaciji koju smo dobili od Ermina Dlakića, direktora JKP „Visočica“ Visoko, dnevno Visoko „proizvodi“ 40 tona komunalnog otpada za čiji odvoz i deponovanje je zadužena općinska firma „Visočica“; Prevent dnevno iz Visokog odvozi 40-60 tona organskog i 3-5 tona tekstilnog otpada; za mesarski otpad još uvijek ne postoje relevantni podaci jer isti se odlaže kako i gdje ko stigne, a također ne postoje ozbiljni podaci i o ilegalnom odlaganju otpada po raznim divljim deponijama. Kad znamo sve ovo onda se s pravom pitamo da li je Visoko mjesto ugodnog življenja!?

Da postoji ozbiljna politička volja da se riješi ovaj problem onda bi to izgledalo kao prije nekoliko dana u slučaju sa premijerom ZDK Fikretom Plevljakom koji je na pitanje novinara o spalionici u Zenici odgovorio: “Tragat ćemo za pravim rješenjima, ali nećemo praviti ustupke nikome, niti ‘ArcelorMittalu’, niti Ministarstvu okoliša. Jedina ‘strana u postupku’ kojoj ćemo činiti ustupke su građani Zenice” – izjavio je premijer.

U Visokom je situacija malo drugačija. Ustupci se izgleda prave prema svima osim prema građanima Visokog. Još jednom se potvrđuje da Visoko nema pravu političku facu koja će braniti interese Visokog spram bezosjećajnih kapitalista kojima je mjera svega kapital i profit. U priči o otpadu i spalionici i Visoko bi trebao zanimati samo profit, ali ne profit potkupljenog pojedinca i onih koji na javnim raspravama za novac ubjeđuju neinformisanu javnost o ispravnosti svojih namjera, nego profit cijele lokalne zajednice. Pisali smo o tome, smeće je biznis i to veliki biznis. Većina se slaže u tome da spalionica nije rješenje za Visoko, tako misli i direktor općinskog javnog preduzeća, tako misli i dobar dio političke javnosti, ali mahom one koja se ništa ne pita i čiji glasovi i ruke u Vijeću ne mogu daleko dobaciti. Na kraju krajeva, tako misle i svi oni koji su potpisali peticiju protiv spalionice. Iluzorne priče o tome kako će se organski otpad prvo sušiti pa onda spaljivati uz sav tekstilni, komunalni i mesarski otpad uz pošten monitoring, priče su za naivne, one sa skromnijom pameću i one koji su interesna strana za slušanje takve priče.

Iz ličnog razgovora vođenog prije neki dan saznali smo da i prvi čovjek općine nije ispravno informisan o pitanju Preventovog otpada, njegove količine i načina na koji bi se on spaljivao. S punom odgovornošću i na osnovu zvaničnih dokumenata objavljujemo podatke o tome koliko Prevent „proizvodi“ otpada. Do mjeseca decembra ove godine iz Preventa je izašlo 7.952 tone organskog/mokrog otpada. Ovo je godina u kojoj je Prevent Leather slabije radio, ako se vratimo u zlatno doba ove fabrike i godinu 2008, onda dolazimo do godišnjeg izvještaja od preko 20.000 tona otpada. Prošle godine je bilo cca 14.000 tona, s tim da ovdje ne računamo tekstilni otpad. Ako na ove cifre dodamo visočki komunalni otpad, uz mesarski i ovaj ilegalni, onda dobijemo podatak da Visoko dnevno proizvodi oko 100 tona otpada. Odvoz istog na deponiju Mošćanica ili na deponije s kojima Prevent ima ugovor je skuplje ali puno bolje rješenje za Visoko. Spalionica je investicija za Prevent, u budućnosti ušteda novca i novi profit kapitalisti, ali jako loše rješenje za Visoko.

Ako neko misli drugačije, bujrum mu spalionica u Brezi, Sarajevu, Goraždu, Wolfsburgu uz sve popratne javne rasprave i „ljekovitu“ učinkovitost istih.

U prilogu cijele ove priče objavljujemo slike onoga što bi Prevent htio spaljivati u Visokom, a prije toga sušiti.