Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ne moraju radnici u Asfaltgradnji dobiti ni jednu platu ove godine, bitno je da poslove u Visokom dobijaju oni koji su dobri sa ministrom Seferovićem

U godini kada radnik Asfaltgradnje još nije primio lični dohodak, Općina Visoko ističe da su investicije udvostručene, radi se na sve strane, prave se mostovi, grade se putevi, troše se sredstva kapitalnih ulaganja i GSM licenci, nepotrošeno se prebacuje u narednu izbornu godinu. Pogledom na izvođače radova na teritoriji koja se zove visočkom, vidimo nevisočke firme. Jasno je, postoje pravila igre, tenderi i ostale procedure, moguće da Asfaltgradnja ne ispunjava uvjete, ali se postavlja pitanje šta znamo o referentnosti onih koji dobijaju poslove!? Konkretno, prije dva dana načelnik općine Visoko nas je informisao o tome kako će Kondžilo dobiti most, Džindići raskrsnicu, a Brezovik nastavak puta. Saznali smo i to da cjelokupan projekat iznosi 400.000 KM, a izvođač radova je firma “HS Putevi” iz Doboj-Juga. Načelnik Alibegović na kraju press konferencije povodom potpisivanja ugovora nije krio da u prošlosti saradnja Općine i ove firme nije bila pohvalna, a za primjer je naveo tzv. stazu na Bucima, gdje Općina nije bila zadovoljna načinom realizacije i poštivanjem zadatih rokova.

Nedavno smo pisali o čudnoj simbiozi i podudaranju interesa aktuelnog ministra za saobraćaj i komunikacije Raifa Seferovića s vlasnikom firme “HS Putevi” u nacionalnom naboju u Parizu gdje je naša reprezentacija igrala historijsku utakmicu, a Seferoviću i Sinanoviću društvo pravio i aktuelni ministar MUP-a Rifat Delić. Čudna slučajnost u kojoj je patriotski naboj i navijanje za reprezentaciju jedini interes datog trenutka.

Nakon što smo dobili informaciju da s izvedbom radova i kvalitetom usluga i odnosom sa firmom “HS Putevi” nije bila zadovoljna ni Općina Kakanj, informaciju smo odmah i provjerili i dobili usmenu potvrdu lično od načelnika Jašarspahića koji nam je rekao da je Općina Kakanj prekinula ugovore s firmom “HS Putevi” koja je pobijedila na tenderu, ali Općina nije bila zadovoljna realizacijom i to na dvije lokacije.

Izuzetak od ovoga nije ni Općina Tešanj, u kojoj je firma “HS Putevi” imala do sada i najviše poslova, tako već dvije godine stoji nedovršen put prema Crnom Vrhu koji bi trebao spojiti Tešanj i Novi Šeher. Da li je i taj projekat dobio sudski epilog nismo uspjeli saznati, ali očito je riječ o firmi  sa sumnjivom reputacijom. Moguće da je u ovom poslu dodjele sredstava sa državnih jasli dovoljno samo biti dobar s nekim ministrom ili načelnikom Općine! Mi, ipak, želimo vjerovati da to nije tako i da će stanovnici Džindića, Kondžila i Brezovika biti zadovoljni urađenim poslom plaćenim sa 400.000 KM. Ali ostaje lokalpatriotsko pitanje: zar ovo nije mogla uraditi visočka firma u kojoj rade Visočani koji nisu dobili platu cijelu godinu!? Zar mi nemamo nekih svojih politički “jakih” ljudi koji bi svojim političkim utjecajem mogli učiniti nešto za visočku firmu!? Ili smo mi jednostavno predodređeni da budemo ponizne i poslušne sluge ovog ZDK na čijoj gluposti hajruju svi od Kaknja do Doboj-Juga!?