Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stigao poziv za izložbu u Beogradu

U Zavičajnom muzeju u Visokom u toku je izložba umjetnika Nesima Tahirovića koja će biti otvorena do 10. decembra. Izložba pod nazivom „Daleki puti“ nastavak je velike retrospektivne izložbe ovog autora, koji se prošle godine s više od 600 radova predstavio sarajevskoj publici u Gradskoj galeriji „Collegium arstisticum“.

U selekciji radova za ovu izložbu, koja obuhvata oko 150 slika, akcent je stavljen na reprezentativna i značajna djela iz opusa ovog slikara, koja likovni kritičari najčešće nazivaju skladom i sintezom raznih umjetnosti i kultura.

– Ne postoje veliki i mali gradovi, postoje samo, barem za mene, mali i veliki ljudi. Taj krunidbeni grad Visoko zaista me je iznenadio toplinom ljudi. Izložbu sam pripremao kao da idem u Tiranu, Bukurešt, Njujork, Pariz… To je presjek čitavoga moga dosadašnjeg rada. Tako je to uharmonizovano i to su sve ljudi znali pročitati i vidjeti. Najvažnije je da će ovu izložbu posjetiti đaci Kaknja, Ilijaša, Visokog, Zenice. To je ono lijepo i pedagoško od ove izložbe –  kaže Tahirović.

Umjetnik priznaje da je od uzbuđenja koje je osjećao malo toga zapamtio što je rečeno na samom otvaranju izložbe.

– Kao da sam bio u nekoj vodi! Direktor Muzeja Senad Hodović kazao je da je trebalo dočekati godine i godine da se dobije ova moja izložba. U nju je, vala, stalo skoro od onih početaka 1974. do sada. Strašno je bilo odabrati radove i da oni ponesu moje dugogodišnje razmišljanje – ističe bh. umjetnik.

 

 

„Dnevni avaz“, četvrtak, 01.12.2011. godine, strana 29.