Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Svečano otvoreni 8. Dani Zaima Muzaferije

U Zavičajnom muzeju Visoko večeras su svečano otvoreni 8. Dani Zaima Muzaferije, manifestacija koja se tradicionalno održava u Visokom u znak sjećanja na proslavljenog visočkog glumca Zaima Muzaferiju. Kao i prethodnih godina i večeras je promovisan katalog “Tragovi 2010.” kao podsjećanje na prošlogodišnju manifestaciju, a u sklopu večerašnjeg otvorenja upriličena je i izložba bh. umjetnika Nesima Tahirovića pod nazivom “Daleki puti”. Večerašnju svečanost je otvorio direktor muzeja Senad J. Hodović koji se i kratko obratio: “Svi mi u svom poslu imamo teške trenutke, lijepe trenutke, te one manje lijepe. Mislim da treba istrpiti godina i godina teškog rada da bi došao nekada momenat kao što je ovaj večerašnji kada imate priliku biti domaćin 8. Susretima Zaima Muzaferija, zatim izložbi europskog i svjetskog umjetnika Nesima Tahirovića  i biti domaćin akademiku Abdulahu Sidranu. To nema ni Sarajevo, ni Zenica, Visoko ima i hvala svima koji su pomogli da večeras ovdje budemo svi skupa.”

Nakon direktora muzeja prisutnim gostima se obratio i Rasim Kadić, predsjednik Udruženja „Ars tragovi“: „Mislim da su Dani Zaima Muzaferije jedinstvena kulturna manifestacija u BiH na kojoj nam zavide mnogi sa kojima sam posljednih dana govorio, jer Zaimova toplina je tako velika da se svi sjećaju tog lika, pa mi je jedan čak rekao da iako je glumio epizodne uloge one su bile zapamčene kao svjetlost koja sija i mnogo više i možda čak i od nekih glavnih uloga. Kada smo započinjali manifestaciju rekli smo ne damo da nam Zaim dva puta umre, može ovozemaljski, ali mi ćemo nastaviti njegov lik, kroz afirmaciju novih mladih umjetnika i drago mi je da smo u ovih 8 godina i Visokom podarili jednu lijepu manifestaciju, da u ova tri dana Visoko je na kulturnoj sceni BiH, imali smo najeminentnije goste iz umjetničkog svijeta BiH i da Visoko pokazuje da je jedan mali grad, ali ustvari veliki grad kulture iz kojeg vjerovatno danas imamo najviše studenata akademija u njegovoj historiji. Dvije stvari sam dugo očekivao, jedna se desila lani i to je bila „Helverova noć“ i još je nekako u nama, druga je dolazak Abdulaha Sidrana i on je večeras ovdje s nama, sa svojim prijateljem Nesimom Tahirovićem i večeras ćemo imati priliku da slušamo ono sto će nam govoriti, jer ko zna hoće li nam i kada opet Abdulah doći.”

Večerašnji specijalni gost, gost koji se godinama čekao u Visokom, bio je akademik Abdulah Sidran, a on se u svom govoru, na svoj način sjetio Zaima Muzaferije: “Mnogo sam volio Zaima i kad me je Rasim Kadić prije pet ili sedam godina zamolio da napišem bilješku povodom ove manifestacije, ja sam o tome nešto kazao izbjegavši da ispričam jednu pomalo šaljivu, ali istinitu anegdotu. Često sam mu se žalio kad imam neki problem, u njemu sam vidio oličenje mudrosti, posjedovao je to nešto što se u nekim društvima zove vrač, mudrac, plemenski vođa. Tako sam mu se jednom prve poratne godine obratio za savjet. Nisam imao novaca i onda kada sam pogledao kome sam sve išao, obraćao se za novac i dobivao ga, vidim da sam sve adrese potrošio, nema gdje nisam bio, nešto obraza ostalo pa me stid, jer gdje god pogledam bio tri puta, pet puta, deset puta, dvadeset puta…i dođem Zaimu da ga pitam za savjet i pokažem spisak gdje sam već sve bio i kažem mu da više obraza nemam da idem i tražim. Kome da odem, da li ovome kod kojeg sam išao već 17 puta ili ovome što sam samo jednom išao kod njega? Nemoj, kaže, tome što si samo jednom išao, kaže, idi tamo gdje si išao najčešće i uzimao najviše. I ja odem sutradan i glat dobijem kao da nikada nisam bio i ništa nisam uzeo.  Dakle, vidio sam u njemu godinama i nešto što je oličenje našeg mudroga čovjeka. Ja hvalim Visoko, u Visokom nemate čovjeka koji misli plitko, u Visokom svi misle duboko. Zato hvalim napor da se održi i živi ova manifestacija, ovaj redovni godišnji događaj Dani Zaima Muzaferije. Svi vi ovdje sudjelujuete u veoma važnom poslu pisanja povijesti ovih naših prostora.”

U sklopu otvorenja recital je izveo Jesenko Muzaferija, sin Zaima Muzaferije, dok su se prisutnim gostima obratili i ostali članovi porodice Zaima Muzaferije, a u ime Općine Visoko prisutan je bio i obratio se i načelnik Munib Alibegović. Manifestacija Dani Zaima Muzaferije trajat će do subote 26. novembra 2011. godine.

{joomplucat:337 limit=40|columns=4}