Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saopćenje povodom retrospektivne izložbe Nesima Tahirovića u Visokom

U četvrtak, 24.11.2011. u 19.00 časova, u prostoru  Zavičajnog muzeja Visoko u okviru osmih Dana Zaima Muzaferije, bit će otvorena izložba začudnog i osebujnog likovnog umjetnika Nesima Tahirovića.

Izložba pod nazivom ,,Daleki puti” nastavak je života velike retrospektivne izložbe ovoga autora, koji se prošle godine sa preko 600 radova predstavio sarajevskoj publici u Gradskoj galeriji Collegium artisticum. U selekciji radova za ovu izložbu koja obuhvata oko 150 slika, akcent je stavljen na reprezentativna i značajna djela iz opusa ovog slikara, koje likovni kritičari najčešće nazivaju skladom i sintezom raznih umjetnosti i kultura.

U bogatoj umjetničkoj biografiji Nesima Tahirovića upisano je šezdesetak samostalnih i preko stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, te veliki broj nagrada za slikarstvo i bogat scenografski opus. Njegovi radovi danas krase poznate evropske galerije, muzeje, javne objekte i privatne kolekcije u zemlji i inostranstvu.

O umjetniku, njegovom prepoznatljivom likovnom izražaju koji je nastajao u proteklih 45 godina i koji ga je svrstao u najrespektabilnije umjetnike, kako u Bosni i Hercegovini tako i na internacionalnoj likovnoj sceni, govorit će Akademik Abdulah Sidran. Izložba će biti otvorena do 10.12.2011. godine.