Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zeničanima na isti fol kao u Visokom žele “uvaliti” spalionicu

Zenica je danas za ostatak bh. države izvor vijesti o utakmicama reprezentacije BiH, o zagađenju, te neuspješnim protestima građana i aktivista protiv vlasti i Arcelor Mitala, koji je vlasnik željezare.
Međutim, koliko god se građani s pravom zabrinuti za zdravlje i egzistenciju bunili, toliko su vlasti gluhe na njihove proteste i zahtjeve. Tome u prilog svjedoči i najava izgradnje spalionice otpada u neposrednoj blizini Zenice, u naselju Raspotočje.
Spalionice otpada su veliki zagađivači i, ukratko, jako je teško doseći prihvatljiv nivo zaštite od zagađivanja okoliša. Aktivisti za zaštitu okoliša i stručnjaci diljem svijeta spalionice smatraju jednim od najvećih zagađivača zraka. Prema nekim informacijama, spalionica će pokrivati cijelu regiju Srednje Bosne, a zajedno u cijeli projekat ulažu Općina Zenica i njemačka kompanija Alba. Federalno ministarstvo za okoliš i turizam zakazalo je javnu raspravu, ali u 11 sati, tokom radnog dana, u četvrtak, 17. novembra, sigurni da će u tom terminu doći mali broj građana. (Isti princip kao u Visokom kada je Javna rasprava održana u neuslovnoj Osnovnoj školi “Kulin ban” u srijedu 09.03.2011.godine 12.00 sati – teško da je slučajnost jer je i u Visokom zenička “intelektualna” elita pokušala uvjeriti prisutne u ispravnost onoga u što ni sami ne vjeruju nego su (pot)plaćeni da bi tako govorili)

Aktivisti i u samom terminu rasprave vide pokušaj vlasti da što prije izbjegnu legalne procedure konsultiranja s lokalnom zajednicom putem javne rasprave.