Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Foto: Jangija, LJOP, www.visoko.co.ba, 11.11. 1911, 1996, 1998, 2011.

Mjesec novembar i datum 11.11., u Visokom je specifičan i interesantan historijski posebno zbog poznate visočke Jangije iz 1911. godine. Međutim taj datum u bližoj prošlosti interesantan je i iz niza drugih razloga koji su vezani za 11.11., a bili su povod večerašnjeg okupljanja koje se desilo u pizzeriji “Rosso Nero” u Visokom. Na tadašnjem Radiju Visoko 11.11.1996. godine utemeljen je “Ljubičasti Omladinski Program”, naširoko i nadaleko poznat počevši od svog programa na 92,3 FM, pa do niza drugih aktivnosti prevashodno koncertnih koje su se dešavale u diskoteci “Puls” u vrijeme kada je Visoko bilo koncertno najaktivniji grad u BiH, a o čemu su pisali i tadašnji DANI te svjetski poznati muzički časopis Rolling Stone. Rambo Amadeus i Hladno Pivo su svoje prve poslijeratne koncerte u BiH održali u Visokom, Dino Merlin se za živi koncert “Vječna Vatra” spremao u Visokom u Pulsu, grupa Skroz je finalni dio svog prvog albuma prije ulaska u studio usvirala u istom prostoru i nakon toga se LJOP-u zahvalila i stihom: …”tada budi sivi soko pa se vini u Visoko”… Nema domaćeg benda iz tog vremena koji u organizaciji LJOP-a nije svirao u Visokom, a Visoko je tada gledalo i Atomsko Sklonište, Zabranjeno Pušenje, Pips Čips & Video Clips, Psihomodo PoP, Divlje Jagode, Sixpack, Tonija Cetinskog, Damira Urbana … Iz Ljubičastog Omladinskog Programa proizašla je i svojevrsna TV-emisija u to vrijeme izuzetno popularna, a zvala se “Polusatnik” i emitovana je na TV Visoko i na NTV 99. Treba spomenuti i ljude koji su u to vrijeme činili LJOP, a tu su bili: Alma Beganović, Mustafa Radončić, Elmin Ašlama, Kenan Pašić, Jasmin Ahić, Enes Trnčić, Brutus Besko, Midhat Mujkić, Tarik Hodžić, Edin Hodžić, Emir Zečević, Branislav Mirković, Hasan Aliomerović, Adnan Imamović i Adnan Jašarspahić.

U periodu postojanja LJOP-a u nekoj njegovoj završnoj fazi kada su se stvari na RTV Visoko počele dešavati kako ne treba, u svijetu se tek pojavljuje internet kao nešto potpuno novo i nepoznato do tada, ne samo u svijetu medija nego uopće. Važno je istaći, i treba da ostane zapisano, da je LJOP na inicijativu Adnana Imamovića bio prva zvanična internet stranica koja je postojala u Visokom. U to vrijeme nisu postojale domene “.ba”, “.co.ba” i slično, najpoznatija je bila domena “.com”. LJOP je svoju prezentaciju imao putem besplatnog servera www.angelfire/vw/ljop. Prva dva intervjua koja su se mogla putem interneta slušati u cijelom svijetu, a koja su bila u produkciji LJOP-a, bili su intervjui sa Neletom Karajlićem i Kemalom Vražićem Ibetom. Iz LJOP-a će se kasnije roditi www.visoko.co.ba i to 11.11.1998. godine zvanično, iako je postojao nekoliko mjeseci ranije, tačnije 26.08.1998. kada je sekretar Općine Visoko Abdulah Hodžić poklonio posebno limitirano izdanje Visočkog informatora redakciji Ljubičastog Programa iz kojeg je Adnan Imamović svijetu poslao putem interneta prve informacije o gradu Visokom. Kao informativni sajt pod imenom www.visoko.co.ba na kojem se objavljuju svakodnevno vijesti iz Visokog zvanično postoji od 11.11.1998. godine i kao takav je prvi i najstariji visočki sajt.

Mjesec novembar kao veoma interesantan za nezavisne i drugačije medije u Visokom večeras je okupio nekadašnje i sadašnje aktivne sudionike događaja koji su se dešavali od 11.11.1996. pa do 11.11.2011.godine. U prijatnom ambijentu pizzerie “Rosso Nero” sa malo većim brojem godina i stomacima te pokojom borom na licu uspomene na famozni 11.11., Jangiju, LJOP, i Visoko.co.ba su evocirali svi sadašnji dopisnici i članovi Redakcije Visoko.co.ba: Alma Beganović, Sabina Ajdin, Sadžida Dedić, Adnan Imamović, Kenan Pašić, Dario Božić, Nusret Smajović, Senad Hajlovac, Neven Krajišnik, Goran Čakić, Dejan Šćepanović, Elvedin Šabanović, Gordan Koso, Almin Alijagić, Jasmin Tajić, Alen Jazić, Enis Šahinović, Mustafa Radončić, Naim Kavazić, Adnan Jašarspahić. Opravdano odsutni su bili Azra Kazija, Marjan Hajnal, Jasmin Ahić i Esad Bečić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{joomplucat:317 limit=20|columns=4}

{joomplucat:318 limit=33|columns=4}