Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Počela isplata boračkih naknada putem suda

Dug demobilisanim borcima po osnovu nezaposlenosti u Zeničko-dobojskom kantonu, za maj i juni 2008. godine, isplaćuje se u kancelariji zeničkog advokata Nermine Pivić. 529 korisnika ovog prava naplatit će to iz sume od 232 hiljade konvertibilnih maraka, zaplijenjene sa računa Kantonalnog zavoda za zapošljavanje, Rješenjem Općinskog suda od 22. marta ove godine.

–  Oko 300 demobilisanih nezaposlenih boraca, koji su pravo na naknade po tom osnovu imali u periodu maj/juni 2008. godine, već je isplaćeno. Pojedinačno radi se o sumi od 400 konvertibilnih maraka, izjavila je Pivić, dodajući da se isplata obavljala tokom petka i subote, te da će biti završena u narednih nekoliko dana. Ona je najavila da će Općinskom sudu u Zenici uskoro uputiti zahtjev za prinudnim izvršenjem naplate duga za neisplaćene naknade iz decembra 2009. godine.

Naknade demobilisanim borcima po osnovu nezaposlenosti isplaćivao je Zavod za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona sa vlastitog računa i uz učešće Kantonalne i Federalne vlade. Pojedinačni iznosi tada su se kretali od 150 do 180 KM mjesečno.

(RTV Zenica)