Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za obnovu trebaju finansijska sredstva

Crkva Svetog Prokopija u Visokom jedna je od najstarijih pravoslavnih objekata u našoj zemlji, a ove godine obilježava 154 godine postojanja. Crkva je na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a u svojoj istoriji je više puta obnavljana, posljednji put 1998. godine, kada su izvedeni radovi na fasadama crkve, krovopokrivački i radovi u enterijeru, te popravke prozora. Radove je tada finansirala Grčka pravoslavna crkva. Međutim, crkva i okolni objekti, bez obzira na nastojanja da se to spriječi, iz godine u godinu trpe štetu, te je s toga potrebno da se na njoj izvrše određeni radovi.

“Zbog velikog kompleksa koji čine hram Svetog Prokopija u Visokom, to nam i zahtjeva velika sredstva, prije svega zbog velikih oštećenja crkve i parohijskog doma. Nedavno smo o tome razgovarali i sa premijerom kantona gosp. Fikretom Plevaljkom, kao i o tome kako da vratimo pravoslavnog sveštenika te mu napravimo dom, koji je nekada tu i postojao. On nam je i sa svoje strane i strane Vlade ZDK obećao pomoć, odnosno donaciju, a obećali su i drugi, npr. čelni ljudi medrese, tako da se nadamo u bolje dane.” – ističe jerej Marko Maleš, koji opslužuje visočko područje.

Prema njegovim riječima, on sam nije u mogućnosti da često dolazi u Visoko, jer živi u Kaknju, a službe obavlja u još nekoliko gradova ZDK-a te ističe da bi najbolje rješenje za pravoslavnu zajednicu u Visokom bilo da se stvore uslovi za povratak sveštenika, koji bi živio i radio u Visokom, kako je to i bilo do 1992. godine.

“Ono što je prioritetno možda da se napravi jeste parohijski dom, odnosno sveštenička kuća. U pitanju je veliki projekat, vrijedan oko 90 hiljada KM, međutim to se može raditi u etapama. Prva faza bi se odnosila na unutrašnje uređenje kuće, odnosno gornje i donje ploče te krova, jer bi to mnogo značilo u sprječavanju daljeg propadanja kuće. Kada bi ovdje boravio sveštenik mnoge stvari bi krenule na bolje, to je sigurno. Trenutno ipak moramo sačekati sa određenim radovima dok ne riješimo probleme sa vlagom u samoj crkvi. Tek kada ju uspijemo izbaciti, onda ćemo moći preći na radove na fasadi, kao i na ikonopisu unutar crkve.” – dodao je Maleš, ističući da bi veliki problem bio riješen ukoliko bi se crkva mogla samofinansirati od izdavanja svojih prostorija koje su trenutno i dalje u vlasništvu opštine, te bi sa tim sredstvima mogla realizovati brojne projekte.

“Još u januaru 1992. godine zgrada Kofenkcije, koju koristi KTK, vraćena je u vlasništvo pravoslavnoj crkvi u Visokom, međutim ta odluka nikada nije sprovedena, prvenstveno zbog početka rata, kada je sveštenik otišao iz Visokog i tada nije bilo pravnog zastupnika da tu odluku i provede u djelo. Nakon rata više nije bilo volje da se to vrati, kočile su se mnoge stvari, pa tako i ova. Za sada nažalost nema volje da se zgrada vrati nama, ali se iskreno nadamo da će se i to desiti, jer su se slične stvati vratile katoličkoj crkvi i Islamskoj zajednici u Visokom. To bi nam mnogo značilo, jer ukoliko bismo mi uzimali kiriju od te zgrade, kao što sada na to ima pravo Opština, onda bi mnoge stvari mogli sami rješavati.” – naglasio je jerej Maleš.

(N.K.)