Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Zašto se ne vrši zimsko održavanje svih lokalnih i nekategorisanih puteva”

Odgođena sjednica Općinskog Vijeća Visoko bit će održana 08.10. (subota) sa početkom u 10.00 sati. Od interesantnijih vijećničkih pitanja izdvajamo još jedno pitanje Jasmina Dlakića iz A-SDA, a vezano je za zimsko održavanje puteva na općini Visoko.

“Zašto se ne vrši zimsko održavanje svih lokalnih i nekategorisanih puteva na području općine Visoko gdje se nalaze naseljena mjesta i kada se objektivno povećavaju osnovne životne potrebe u tom periodu, a takvim odnosom općinske vlasti dio stanovništva dovodi u diskriminirajući položaj čime se direktno ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi u vangradskom području (stari put kroz Gračanicu, Tramošnjik, Loznik, Uvorići, Bogošići, Podvinje, Poklečići, Piskavice, Upovac, Buzići, Radinovići, Okolišće, Biskupići, Muhašinovići, Kozarci, B.Mahala, Brezovik, Srhinje, Taukčići, Kula Banjer, Vilenjak, Kolatići, Maurovići, Kalići, Plaholje, Poređe, Kula Rajčići, Vjer, Halilovići, Bečići, Dvor, Ginje, Stuparići, Holići, Ćitluk, Ratkovci, Vidovići, Ramadanovci-gornje selo itd…) i kada se planira raspisati tender za radove zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području općine Visoko?”

Na postavljeno vijećničko pitanje nadležna Služba je dala slijedeći odgovor:

– Obuhvat održavanja, zaštite, rekonstrukcije, izgradnje i upravljanja putnim pravcima na području općine Visoko do konačne kategorizacije puteva od strane nadležnog kantonalnog organa ZDK se provodi na osnovu Zaključka općinskog vijeća, broj: 01/1-02-209/02 od 30.07.2002. godine kojim su određeni lokalni putevi na području općine, ukupne dužine putnih pravaca od 50.3 km kao i dopune putnih pravaca dužine 20,50 km, u skladu sa finansijskim mogućnostima i procjenom broja korisnika. Što se tiče raspisivanja tendera za radove na zimskom održavanju lokalnih, nekategorisanih puteva i gradskih ulica, poslovi se dodjeljuju javnim preduzećima zbog upošljavanja njihovih kapaciteta u zimskom periodu.

POMOĆNIK NAČELNIKA

Nidžara Hadžiomerović