Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Porodice ubijenih i ranjenih traže 190.200 KM odštete

Nedim Fejzić, monstruozni ubica iz Hlapčevića kod Visokog, koji je u luđačkom pohodu 14. maja prošle godine nožem ubio troje ljudi a sedmero ranio, među kojima i troje djece, nakon presude smješten je u Kaznenopopravni zavod Zenica.

Kada bude okončana gradnja Psihijatrijske klinike na Sokocu, Fejzić će skupa s drugim neuračunljivim počiniocima zločina u našoj zemlji, koji se trenutno nalaze u zatvorima, biti smješten u tu ustanovu.

Paranoidna šizofrenija

On je, podsjećanja radi, ubio komšinicu Zinetu Rožajac, njenog svekra Mehmeda Rožajca i Dževadu Bašini, a ranio je Dževada Hercegliju, Saliha Kapu, Fatimu Bukvu i djecu Eminu Bašini, Adnu Rožajac, Edina i Sadina Bukvu. S presudom koja mu je izrečena u februaru ove godine tragičan slučaj iz Hlapčevića, koji je šokirao sve građane BiH, nije potpuno okončan.

Porodice ubijenih i ranjenih, naime, putem svojih zastupnika, mostarskih advokata Nade Dalipagić i Davora Šilića, 30. augusta uputile su tužbu Općinskom sudu u Visokom protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Povod za tužbu je činjenica da je Fejzić prije monstruoznog zločina pušten s liječenja na Psihijatrijskoj klinici KCUS-a. Porodice od KCUS-a traže nadoknadu štete od ukupno 190.200 KM.

U tužbi se pozivaju na presudu prema kojoj je za Fejzića utvrđeno da je zločin počinio zbog hronične duševne bolesti paranoidne šizofrenije.

Stalni nadzor

– Odgovornost tuženog KCUS-a temelji se na tome što je za štetu koju prouzrokuje psihički bolesnik odgovoran onaj ko je na osnovu zakona ili odluke nadležnog organa dužan da vodi nadzor nad tom osobom. Fejzić je već bio smješten na Psihijatrijsku kliniku, gdje mu je dijagnosticirana šizofrenija. KCUS je bio dužan pokrenuti postupak za prisilno zadržavanje i smještaj mentalno oboljelog Fejzića, odnosno morao je donijeti odluku o tome i dostaviti je nadležnom sudu i centru za socijalni rad. Prema tome, KCUS je odgovoran za štetu koju je Fejzić počinio u vrijeme kada nije bio sposoban za rasuđivanje – navodi se, između ostalog, u tužbi.

Najveći bh. medicinski centar tužili su Šehida Rožajac, Fatima Omanović, maloljetni Irhad i Adna Rožajac, zatim Meho Rožajac, Muniba Šehić, Salih i Tarik Kapo te Dževad Herceglija.

Iznos pojedinačnih zahtjeva

  • 20.000 KM – Šehida Rožajac na ime duševne boli zbog gubitka bračnog partnera
  • 12.000 KM – Fatima Omanović na ime duševne boli zbog gubitka oca
  • 20.000 KM – Irhad Rožajac na ime duševne boli zbog smrti majke
  • 38.400 KM – Adna Rožajac na ime duševne boli zbog smrti majke, fizičkih bolova, straha te zbog duševne boli zbog smanjenja životne aktivnosti
  • 38.000 KM – Meho Rožajac na ime duševne boli zbog gubitka supruge i oca te za troškove dženaze i podizanje nadgrobnih spomenika za suprugu i oca
  • 20.000 KM – Muniba Šehić na ime duševne boli zbog smrti kćerke
  • 18.400 KM – Salih Kapo za fizičke bolove, pretrpljeni strah, duševne boli i smanjenje životnih aktivnosti
  • 18.400 KM – Dževad Herceglija za fizičke bolove, pretrpljeni strah te za duševnu bol i smanjenje životnih aktivnosti
  • 5.000 KM – Tarik Kapo za vozilo koje je Fejzić zapalio

(Dnevni Avaz)