Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Radi se na neutralizaciji neugodnih mirisa u dva najjača perioda – u jutarnjim i večernjim satima

Testna faza prvog dijela projekta tretmana otpadnih voda u Preventu u Visokom identifikovala je dva perioda pojave neugodnog mirisa i trenutno se radi na njihovoj neutralizaciji. Cilj je neugodne mirise koji se javljaju u jutarnjim i večernjim satima svesti na minimum koji neće smetati građanstvu. O konkretnim pomacima i poboljšanjima koja mogu očekivati građani Visokog razgovarali smo sa Selmom Mašnić, okolišnom menadžericom Prevent grupacije u BiH koja radi u timu za poboljšanje tretmana otpadnih voda.

Testna faza je završena. Koji su konkretni rezultati do sada postignuti?

Testna faza prvog dijela našeg projekta optimiranja je završena. U toj fazi je završeno nekoliko elemenata. To je pokrivanje krova, instaliranje biokolona i izgradnja predtretmana, i sada nastavljamo s podešavanjem četvrtog elementa koji se dominantno odnosi na uspostavljanje biološkog tretmana rada našeg postrojenja. Učinjen je ogroman napredak, mi smo u veoma kratkom roku uspjeli da realiziramo elemente iz naše prve faze i oni su već pokazali rezultate. Smanjen je i intenzitet i pojave neugodnog mirisa. Testna faza je identifikovala dva loša perioda  kada se pojačavaju intenziteti neugodnih mirisa i tu se radi o jutaranjim i večernjim satima. Ne  možemo tačno precizirati o kojim satima je riječ, jer intenzitet i trajanje ovisi i od vremenskih uvjeta.

Šta se radi konkretno po pitanju smanjenja jačine neugodnih mirisa koji dolaze iz Preventovih postrojenja?

Mi trenutno radimo na minimiziranju pojave i ova dva izvora emisije neugodnih mirisa i to je jedan od važnih elemenata naše druge faze projekta. Veliki su napori urađeni kako bi se u rekordnom vremenu sve završilo. Testna faza nam je identifikovala ta dva najjača perioda neugodnih mirisa i mi trenutno radimo na neutralizaciji tih mirisa. Želimo neugodne mirise svesti na minimum koji neće smetati građanstvu.

Koliko je Prevent do sada uložio u Projekat unapređenja tretmana otpadnih voda?

Prva faza je koštala oko 600 000 KM i ona se odnosila na instaliranje ova četiri elementa. Naš projekat i dalje traje, to je proces i tu nije kraj našim investicijama na poboljšanju rada postrojenja.

Je li Prevent odustao od projekta izgradnje spalionice u Visokom?

Prevent želi i treba da riješi način upravljanja čvrstim otpadom. Mislim da je to jako bitno i za nas i za lokalnu zajednicu. Kao što je poznato projekat spalionice je i dalje u toku. Nadležno ministarstvo je nakon javne rasprave dalo svoj zaključak kada je nama (operatoru) naloženo da dopunimo Studiju uticaja na okoliš i da je dostavimo interesnim stranama, što smo mi i učinili. Sada slijedi razmatranje dopunjene Studije i još jedna javna rasprava. Sve je u nadležnosti ministarstva.

Damar Omladine je najglasniji u svojim protestima protiv izgradnje spalionice. Kakva su vaša zapažanja nakon posljednjeg susreta s njima na „Preventovom dijalogu s građanima“?

Mi shvatamo da je pitanje upravljanja otpadom jedno vrlo delikatno pitanje za lokalnu zajednicu. Samim tim potrebno je dosta razumijevanja sa svih strana, da se sagledaju svi aspekti tog upravljanja. Mislim da slijedi jedan period u kojem još trebamo da se informišemo. Koliko ulažemo u transparentnost govori i prijedlog Preventa da se oformi tim, izvan Preventa, koji će pratiti realizaciju. Damar omladine je svakako tim mladih i ambicioznih ljudi s kojima smo vodili konstruktivan dijalog i odgovorili na sva njihova pitanja.

Čini se da javnosti u Visokom  nije problem spalionica kao rješenje problema otpada, već nepovjerenje koje je prisutno prema Preventu. Kako komentarišete ovu konstataciju?

Mi smo svjesni da je prag povjerenja prema Preventu prilično nizak u Visokom, ali ulažemo napore kako bismo postigli dobar komšijski odnos. Želimo da građani Visokog budu zadovoljni s Preventom. Ovo što trenutno radimo na poboljšanju nije događaj koji bude i prođe, već je ovo proces koji traje i donosi konkretne rezultate. Mi smo svakim danom sve bolji, a  građani to prepoznaju. U prilog tome su i konkretni komentari  i pohvale koji nama daju podsticaja. Dodatan podstrek za rad su sve češći pozitivni  komentari građana, predstavnika lokalne vlasti koji znaju naše napore. Posljednja posjeta predstavnika mjesnih zajednica  dobar je primjer, jer su predstavnici ostali iznenađeni detaljima koji su im pokazani  i kompletnim načinom rada naših pogona. Naš cilj je da unaprijedimo Prevent, ali i lokalnu zajednicu. Mi smo transparentni i otvoreni za dijalog o svim pitanjima. I naša stranica www.prevent-visoko.ba se stalno ažurira i nudi sve informacije, a  posebno očitanja emisije neugodnih mirisa. Pozivamo građane općine Visoko da sarađuju s nama, daju svoja mišljenja, prijedloge i sugestije i poručujemo da su vrata Preventa za njih otvorena – poručuje na kraju razgovora Selma Mašnić, okolišna menadžerica Prevent Grupacije u BiH.

{joomplucat:263 limit=5|columns=3}