Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO:”Molimo građanstvo za razumijevanje”

Kao što je i najavljeno, štrajk zaposlenih pri MUP ZDK počeo je jutros mirnim okupljanjima ispred policijskih stanica i uprava širom kantona. I u Visokom su se ispred zgrade PU okupili zaposlenici tražeći konačno provođenje Sporazuma koji je prije 14 mjeseci postignut između policije i Vlade kantona. Osnovni razlog za štrajk je nepoštivanje Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

“I naša PS provodi Odluku Kantonalnog odbora Sindikata MUP-a ZDK o nastavku štajka policije ZDK. Zahtjevi su poznati, mi želimo da Vlada ZDK provede Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH. Svoje aktivnosti smo sveli na minimum, ali nećemo dozvoliti da sigurnosna situacija bude ugrožena. Pozivam građanstvo na razumijevanje.” – istakao je predsjednik  Sindikata PS Visoko Nihad Imširović.

Prema najavama iz Sindikata policije, štrajk će trajati dok Skupština ne usvoji izmjene navedenih zakona i dok ne donese otplatni plan izvršnih sudskih presuda po kojim je Vlada dužna oko 40 miliona KM, a samo prema policijskim službenicima oko 15 miliona KM.

{joomplucat:254 limit=4|columns=4}