Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Filmu Belvedere nagrada za najbolji scenario u Rusiji

Na  7. Kazan International Festival of Muslim Cinema održanom u ruskom gradu Kazan, film Ahmeda Imamovića „Belvedere“ je još jednom pokazao da bolne bosanskohercegovačke istine nailaze na razumijevanje diljem svijeta.

Naime, na upravo odražanom festivalu naš film je osvojio nagradu za najbolji scenario, a nagrada za najboljeg glumca odlazi mladom Arminu Rizvanoviću za ulogu Haruna.

Iz producentske kuće „Comprex“ kažu da su zadovoljni što mogu ove nagrade dodati dosad već osvojenim nagradama, te da je to ipak dokaz da je „Belvedere“ film koji vrijedi i da njegov festivalski život tek počinje.

Recimo još da je na festivalu bilo prikazano 88 filmova iz 20 zemalja, te je među mnogim gostima  ove godine bila i poznata talijanska glumica Ornella Muti i doajen ruskog glumišta Armen Dzhirkhanyan.

Interesantno je da je film “Belvedere” pet dana sniman i u Visokom na lokacijama Ravne, Gornje Rosulje, Gradska groblja, Dom kulture. U filmu dvije zapažene uloge imaju Visočani Faik Salihbegović i Suad Slipčević, dok se u različitim manjim ulogama pojavljuju i Vesna Salihbegović, Alma Beganović, Elmin Ašlama, Namik Muratović, Sara Selimović, Muhammed Beganović, Mahir Hasandić, Mato Kozina, Nusret Smajović, Jasna Antunović, Alma Drugović, Lejla Genjac ….