Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: “Šta moramo znati o grijesima” – autora prof. dr hafiza Safveta Halilovića

Knjiga „Šta moramo znati o grijesima“ autora prof. dr. hafiza Safveta Halilovića, profesora tefsira i kur'anske antropologije, promovisana je sinoć u Visokom. Pred brojnim poštovaocima djela, o knjizi su govorili prof. dr. Enes Ljevaković, profesor fikha na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i fetva-i emin Rijaseta Islamske zajednice u BiH, kao i sam autor.

„Ovo je tema koja zanima svakog muslimana i muslimanku, pa i svakog čovjeka. Moja osnovna poruka je da je čuvanje od grijeha na individualnom planu istodobno i zaštita društva od zla koje pojedinac može nanijeti društvu. Prema tome, čuvanje i klonjenje od grijeha jest jednako zaštita društva od svih zala, posebno od zala društvenog karaktera kao što su mito, korupcija, nepravda, zulum, nasilje u porodici. To je osnovna poruka koju želim prenijeti večeras“ – izjavio je za Visoko.co.ba prof. Ljevaković.

Autor u ovoj knjizi odgovara na pitanja kao što su definicija grijeha, posljedice grijeha i kako da se čovjek oslobodi kazne za učinjeni grijeh. U knjizi je također nabrojano 107 velikih grijeha za koje čovjek često nije svjestan da se svrstavaju u velike grijehe.

„Više je razloga koji su me motivisali da napišem ovu knjigu i da se bavim ovom tematikom. Jedan od vrlo važnih jeste činjenica da je suštinska poruka islama takvaluk – to se prevodi kao bogobojaznost ili kao svijest o Bogu, svijest o Stvoritelju. Kad se to pretoči u konkretan život – to znači čuvanje od grijeha. Također još jedan od razloga jeste činjenica da sam hodajući po našim džematima u zemlji i dijaspori – mnogi ljudi koji se deklarišu kao vjernici, a ova je knjiga namijenjena onima koji vjeruju da postoji grijeh i drugi svijet i da postoji odgovornost – da pristupaju ovom području nekako selektivno. „Grijeh je ono što meni paše, što ja smatram grijehom“. Kad bi bilo tako onda ne bi bilo potrebe da se objavljuju knjige i šalju vjerovjesnici čija kruna je Muhammed, a.s.“- istako je u izjavi za Visoko.co.ba hafiz Halilović ističući da je ova knjiga priručnik koji će biti od koristi.

Promocija je organizovana u saradnji  Udruženja “Iskorak” Visoko i  Medžlisa Islamske zajednice Visoko.

{joomplucat:247 limit=13|columns=4}