Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Prevent se više ne prepoznaje samo po „mirisu“ već i po prisustvu u lokalnoj zajednici

Još jedan otvoreni dijalog  predstavnika Preventa BH s građanima Visokog održan je danas u prostoru Galerije Likum 76 u Visokom. Forum je ovaj put okupio brojne građane koji su se interesovali za napore Preventa u smanjenju emisije neugodnih mirisa, daljnje aktivnosti na zaštiti okoline, ali i druga otvorena pitanja.

„Naše teme nisu samo neugodni mirisi, već i druge aktivnosti Preventa. Trenutno je posebno aktuelna Preventova ‘Automotiv school’ – što je nešto što rijetko viđamo u BiH. Objavljen je javni poziv svim apsolventima i svršenicima hemije, mašinstva, ekonomije, da nam se jave i mjesec dana prisustvuju ovoj edukaciji, nakon čega ćemo izabrati od 10 do 20 kandidata kojima će biti ponuđeno da budu članovi Prevent korporacije.“ – izjavila je za Visoko.co.ba Aida Salkić, glasnogovornica Prevent BH Visoko.

Susretu s građanima danas su prisustvovali i Selma Mašnić, okolišni manager Prevent grupacije u BiH, Muhamed Muminović stručni suradnik na projektu za unapređenje tretmana otpadnih voda u Preventu, te članovi Uprave Prevent BH na čelu s direktorom Almirom Jazvinom.

„Mislim da je smanjenje mirisa već evidentno, što nam govori i stav građana. Mi trenutno radimo u testnoj fazi, radimo na unapređenju svih parametara sistema i vjerujem da ćemo do 18.septembra imati još značajnije unapređenje“ – izjavio je za Visoko.co.ba Almir Jazvin, direktor Prevent BH Visoko ističući da je u posljednjih sedam dana zabilježeno nekoliko vrhunaca emisije neugodnih mirisa u ranim poslijepodnevnim i jutarnjim satima, što je i najavljeno, a da je razlog za to pauza u radu te ponovno pokretanje proizvodnje.

Jazvin je prokomentarisao i stavove građana o radu i poslovanju Preventa te njegovom odnosu spram lokalne zajednice.

„Smatram da je Prevent uvijek bio transparentan i uvijek dostupan te da je možda trebao jedan forum gdje bi Prevent s lokalnom zajednicom imao priliku razgovarati, jer svi radimo i živimo u Visokom. Odziv je veći u odnosu na prethodne susrete, želja za komunikacijom je veća. Ovi susreti postaju obaveza što se tiče Preventa. Možemo reći i da lokalna zajednica pokazuje veće razumijevanje i za veličinu Preventa za njegove potrebe, a  vjerujem i da Prevent odgovara na potrebe lokalne zajednice.“ – ističe Jazvin i dodaje da se ovaj forum koristi za razgovor i isticanje onoga „što ih boli“. Jazvin smatra da će se ovim forumom uskoro otvoriti i druga pitanja važna i za vodećeg privrednog subjekta i lokalnu zajednicu, a  to su pitanja komunalne infrastrukture i industrijskog otpada. Otvorena pitanja mogu se odnositi i na podršku rada vrtića ili određene škole, sportskog kluba i drugih institucija.

„ Prevent se više ne prepoznaje samo po ‘mirisu’ već i po prisustvu  u lokalnoj zajednici. Imamo direktnu saradnju s općinskim organima, privrednim subjektima, a  ovo je način približavanja direktno građanima. Ne možemo uvijek kroz medijske nastupe, press release i intervjue kazati sve ono što bismo željeli. Kroz ovaj forum ne bih želio da razgovori budu ‘mi’ i ‘vi’ . Ovo treba da bude razgovor vodećeg privrednog subjekta u lokalnoj zajednici, a i šire, sa zainteresovanom lokalnom zajednicom. Ne bih volio da se fokusira samo na jednu temu: ‘Kad će prestati neugodni mirisi?’, već da otvaramo i druge teme poput društveno–odgovornog poslovanja.“

Današnjem dijalogu su prisustvovali i predstavnici Damara omladine – koji su žestoki protivnici gradnje spalionice u Visokom, što je Jazvin ocijenio kao otvaranje novih ideja građana i razbijanja eventualnih predrasuda.

{joomplucat:240 limit=15|columns=3}