Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Počela Druga međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida

Nakon augusta 2008. godine kada je u Sarajevu i Visokom održana Prva međunarodna konferencija o Bosanskoj dolini piramida, na kojoj je 55 učesnika iz 13 zemalja zaključilo da je “Bosanska dolina piramida važna arheološka lokacija koju treba intenzivno istraživati”, danas je u Visokom zvanično otvorena i Druga međunarodna konferencija o Bosanskoj dolini piramida, koja ovaj put okuplja još više naučnika i istraživača iz cijelog svijeta.

Konferenciju je u Gradskom kinu otvorio dr. sci. Semir Osmanagić koji je izrazio zadovoljstvo što je ova konferencija u Visokom okupila toliki broj istraživača i naučnika, čiji je jedini cilj dokazati da se u Visokom krije jedno od najvećih svjetskih arheoloških nalazišta. Osmanagić se ovom prilikom zahvalio i svima koji ovaj veliki projekat podržavaju od prvog dana, te se zahvalio i mnogobrojnim volonterima koji drugu godinu zaredom posjećuju Visoko i svojim radom omogućavaju da ono što krije Bosanska dolina piramida što prije ugleda svjetlo dana. Nakon toga prisutnim gostima su se obratili i načelnik Visokog Munib Alibegović, premijer ZDK Fikret Plevljak, te ambasador Pakistana u Bosni i Hercegovini.

Nakon svečanog dijela otvaranja Konferencije održana je i press konferencija za mnogobrojne novinare iz BiH, regiona i Europe koji su stigli u Visoko, a na press konferenciji su se obratili Semir Osmanagić, te izvršni direktor Fondacije Ahmed Bosnić, zatim magistar arheoloških nauka i voditelj radova u Bosanskoj dolini piramida dr. Sara Acconci, te uvaženi gosti sa Univerziteta u Trstu (Italija) i iz Austrije.

Nakon press konferencije počela su i predavanja u Gradskom kinu u Visokom. Tako će danas svi gosti moći poslušati predavanja Semira Osmanagića, a nakon njega i:

– dr.sci. Slobodan Mizdraka iz Hrvatske na temu: Piramida – izvor ili prenosnik energije?

– Domagoj Nikolić, magistar nauka (Hrvatska): Bosanske piramide, drevni rudnici, bežični prijenos energije i Tesla

– Gabriela Lukacs, magistar nauka, istraživač piramida (Austrija): Manje poznate evropske piramide

– Vinzenco de Gregorio, pronalazač italijanskih piramida (Italija): Otkriće Montevecchia piramida

– Lucija Krasovec Lucas, arhitekt (Italija): Mehanički dizajn u podzemnom labirintu Ravne: struktura i oblik

– Dr. Ricardo Brett, arheolog (Italija): Organski uzorak sa Bosanske piramide Mjeseca – Radiokarbonsko datiranje, rezultati i analize; Arheološka iskopavanja na Sondi broj 20

– Janez Pelko, inženjer (Slovenija): Učinci kratkog boravka u Podzemnom labirintu Ravne na čovjekovo bioenergetsko polje

– David Hatchers Childress (SAD): Megaliti i misterije Južne Amerike i Pacifika

{joomplucat:238 limit=40|columns=4}