Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Otvorena Beš šerefe džamija na Bucima

Jedinstvena u svijetu, džamija sa pet šerefeta na munari –  svečano je otvorena danas na Bucima pored Visokog. Džamija je otvorena u prisustvu predstavnika Rijaseta IZ BiH na čelu sa naibu-reisom Ismet ef. Spahićem, sarajevskim muftijom Husein ef. Smajić,  predstavnicima  Medžlisa IZ Visoko, direktora Medrese u Čajangradu Džemala Salihspahića,  premijera ZDK Fikret Plevljaka, ministrice finansija ZDK Amre Babić, načelnika općine Visoko Muniba Alibegovića, fra Franje Radmana tajnika Franjevačkog provincijata i brojnih vjernika koji su na Buke stigli u oko 70 autobusa i brojnim automobilima. Beš šerefe džamiju su učenjem ašare i dova otvorili vjerski vjerodostojnici, pozivajući na njeno svakodnevno korištenje.

Brojni gosti su iskoristili priliku da pozdrave gradnju i napore koji su uloženi za izgradnju ovog vjerskog zdanja. Čestitku je, među ostalima, uputio i  fra Franjo Radman, tajnik Franjevačkog provincijata.

„Neka vam ova džamija koja je prelijepa sa ovim divnim tornjem – minaretom bude  zaista usmjerivač toj vječnosti kojoj svi idemo. To je ona radost koju i katolici ovoga grada dijele s vama – i u njihovo, svoje osobno i u ime cijele Franjevačke zajednice od srca čestitam i neka ovo bude džamija  kao vječni znak mira, susreta i nade u vjeru“ – obratio se prisutnima fra Radman.

Prisutnima su se obratili i vjerski vjerodostojnici, predstavnici kantonalne i lokalne vlasti, a brojnim donatorima koji su pomogli gradnju džamije na Bucima uručene su vakufname i zahvalnice za pomoć i podršku.

Detalje sa otvaranja Beš šerefe džamije na Bucima pogledajte na fotografijama.

{joomplucat:235 limit=34|columns=4}