Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Svrha bosanskih piramida?

U Visokom će od 5-10. septembra 2011. biti održana Druga međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida (ICBP 2011) uz učešće 25 arheologa, geofizičara, antropologa, historičara, fizičara, arhitekata i inžinjera iz SAD, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Finske i Bosne i Hercegovine. Oni su proteklih godina vršili arheološka iskopavanja, mjerenja energetskih fenomena bosanskih piramida, kao i analize uzoraka i radiokarbonska datiranja.

Prva Međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida (ICBP 2008) održana je od 25-31. augusta 2008. u Sarajevu. Pedeset pet naučnika iz 13 zemalja zaključilo je da je „Bosanska dolina piramida važna arheološka lokacija koju treba intenzivno istraživati.“

Detalj s otvaranja ICBP 2008: predsjednik Konferencije prof.dr. Nabil Swelim (Egipat) i radno Predsjedništvo Konferencije: prof.dr. Alaa Shaheen (Egipat), prof.dr. Mostafa El Abbadi (Egipat), prof.dr. Oleg Khavroshkin (Rusija), prof.dr. E. El Ansaari (Saudijska Arabija) i prof.dr. Jiao Nanfeng (Kina)

ICBP 2011 (http://icbp.ba/) ima za cilj da odgovori na pitanje koja je svrha gradnje Bosanskog piramidalnog kompleksa i prahistorijskog Podzemnog labirinta Ravne koji se pruža desetinama kilometara. Piramide u Visokom je ove godine posjetilo nekoliko desetina hiljada turista iz čitavog svijeta. Na Konferenciji će, osim stručnjaka, biti veliki broj gostiju, volontera i medija, među kojima i ekipa TV kanala “Nacionalne geografije” koja će snimati epizodu popularnog serijala “Ancient X-files” koji se emitira u 200 zemalja svijeta.

Kompletan Program Konferencije na linku: http://www.piramidasunca.ba/ba/index.php?option=com_content&task=view&id=3490&Itemid=26

Informacije o prisustvu Konferenciji: info@piramidasunca.ba