Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

822 godine od pisanja Povelje Kulina bana

Na današnji dan davne 1189. godine napisana je Povelja bosanskog bana Kulina, najstariji dosad pronađeni i očuvani bosanski državni dokument i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Povelja Kulina bana predstavlja rodni list bosanske državnosti, koji pokazuje da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara (iako o tome postoje dokazi i iz 10. stoljeća). Njegova vrijednost za bosansku srednjovjekovnu historiju nemjerljiva je.

Prvi je to poznati dokument izdan od strane jednog bosanskog vladara vladaru, tj. knezu, druge države. Prije tačno 822 godine bosanski vladar Kulin ban napisao je Povelju dubrovačkom knezu kojom su u to vrijeme regulisani trgovački odnosi Bosne i Dubrovnika.

Prijevod povelje na standardni bosanski jezik:

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

Pisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom, prvi je poznati diplomatski dokument pisan na domaćem jeziku, a kao takav zaslužuje pažnju i jezikoslovaca, a svjedočanstvo je ovo koje dokazuje dugu tradiciju pismenosti na bosanskom tlu.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. vijeku danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji. Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima. BiH je uputila zahtjev za njeno vraćanje, a Rusija je odbila zahtjev smatrajući da Povelja Kulina bana, kao drugi dokument Slavena po starosti, jednako pripada i njihovoj historiji.

Posted in BiH