Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Međunarodna ljetna škola u Preventu

Polaznici UNESCO-ve međunarodne ljetne škole pod nazivom „Obnovljivi izvori energije i energetske efikasnosti u jugoistočnoj Evropi“ pohvalili su i pozdravili  poslovanje Preventa u Bosni i Hercegovini.

Obilazeći Preventove proizvodne pogone u Visokom polaznicima je iz prve ruke objašnjen proces obrade sirove kože za potrebe zahtjevne automobilske industrije, kao i sam proces šivenja koji vodi do finalnog proizvoda – automobilske presvlake.

Škola ima međunarodni karakter i namjenjena je mladim stručnjacima različitih profesija radi primjene multidisciplinarnog pristupa pri rješavanju problema održive energije i zaštite okoliša. Ovo pitanje je izuzetno bitno u 21. vijeku.

Tokom dvije sedmice trajanja škole polaznici svakodnevno imaju predavanja iz oblasti klimatskih promjena, održivog razvoja i energije u funkciji lokalnog razvoja, a danas su imali priliku posjetiti kompaniju koja tretira ova pitanja.

Prevent je prepoznao važnost ovog događaja i otvorio vrata specijalistima iz oblasti održive energije, prirodnih i društvenih nauka.

Škola se održava u Fojnici i to sedmi put, a ove godine okupila je preko dvadeset učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Rusije, Njemačke i Italije.