Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ismet Alijagić Seka – visočki aforističar

Visočki aforističar Ismet Alijagić, ove godine obilježava jubilej 40 godina pisanja aforizama i do sada je napisao oko 10 hiljada aforizama i epigrama. Kako Ismet ističe, u pitanju je hobi bez kojeg ne bi mogao zamisliti svoj život, jer mu je to “duševna hrana”.
“Aforizmi mi dođu kao neko traženje kapi veselja u moru problema. Godinama sam prisutan u Visokom kao aforističar i gostovao sam na mnogim bh. radio i tv stanicama. Mnogi su mi pomagali u mom radu, nažalost bilo je i onih koji to nisu željeli, ali svakom ide na njegov obraz. Želja mi da objavim barem jednu knjigu aforizama, da sve ovo podijelim sa prijateljima i onima koji bi to voljeli pročitati, no od svoje penzije to ne mogu sam učiniti.” – ističe Ismet Alijagić, u Visokom poznat kao Seka.
Prema njegovima riječima postoje dobri ljudi i ustanove koje mu pomažu, pa tako ističe pomoć Gradske biblioteke Visoko, koja mu je pred sami rat trebala izdati jednu knjigu, kao i Zavičajnog muzeja i CATV “Vi-net”, a i dalje se nada da će mu se ispuniti životna želja da objavi makar jednu knjigu svojih djela.
“Mislim da imam materijala za pet knjiga, ali ja bih bio zadovoljan makar jednom. Obraćao sam se i Opštini Visoko, poslavši im molbu za pomoć za štampanje knjige još u januaru mjesecu, međutim odgovor nisam dobio. Raspitivao sam se da li u našoj zemlji postoji neko udruženje aforističara ili nešto slično, ali nisam ništa našao. A zaista bih volio da na neki način, objavom knjige aforizama, obilježim veliki jubilej 40 godina rada i 65 godina života.” – dodao je Alijagić.

(Neven Krajišnik)