Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uskoro saniranje krova područne škole i novi sportski teren

Oštećeni krov područne osnovne škole u Podvincima bit će popravljen do kraja ove građevinske sezone – potvrdili su to danas predstavnici nadležne općinske službe koji su obišli ovu školu zajedno s direktorom škole i predsjednikom MZ Podvinci. Dogovor za sanaciju krova između nadležnih općinskih službi i Ministarstva za obrazovanje ZDK postignut je još prošle godine, ali zbog žalbi na tendersku dokumentaciju problem nije riješen, a  učenici četiri odjeljenja ove škole bili su primorani još jednu školsku godinu boraviti u prostorijama oštećene škole.

Ističući kako je upravo problem oštećenog krova ove škole bio tema prvog sasatanka s novoformiranom Vladom ZDK, pomoćnik načelnika u Službi za društvene djelatnosti Fehim Memić izrazio je zadovoljstvo što će krov i konačno biti saniran.

„Za ove radove bit će utrošeno oko 14 000 KM sredstava koje obezbjeđuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Postigli smo suglasnost da prošlogodišnji ugovor ostaje validan, te da  se što prije krene u realizaciju projekta.“ – istakao je Memić.

Radove će izvoditi firma „Braća Karić“, a mještani su obavezni da učestvuju u skidanju starog krova – što je potvrdio i direktor OŠ “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno Senad Zukan. Određenu količinu građe već su obezbijedili mještani, a općina će učestvovati sa sredstvima namjenjenim za dopunske radove.

„Odobrena sredstva nisu dostatna, pa će učestvovati i roditelji i mjesna zajednica. Od 1967.g. od kada je zgrada napravljena, nije bilo daljih ulaganja.“ – istakao je Zukan.

Zadovoljstvo što će krov uskoro biti popravljen izrazio je i predsjednik MZ Podvinjci Mahir Žutić, koji je danas zajedno sa  načelnikom općine Munibom Alibegovićem, njegovim saradnicima Fehimom Memićem i Emirom Fejzovićem, te direktorom škole Senadom Zukanom, obišao školu, ali i prostor u krugu škole koji će uskoro biti pretvoren u sportski teren. Radi se o projektu koji je rezultat saradnje mjesne zajednice Podvinci i Općine Visoko i odgovora na inicijativu mještana da se izgradi sportski teren. Za ovu je namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno 3000 KM.

„Mjesna zajednica je učestvovala sa 1.500 KM sredstava s federalnog nivoa ruralnog razvoja federalnog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a  i izvođač radova je uradio više nego što je vrijednost ugovora. Nadamo se da ćemo u ovoj godini završiti s nasipanjem terena i zasijavanjem trave. Ovaj teren ima urbanističku suglasnost, odobrenje za građenje i suglasnost područne škole i ispunjava sve preduvjete za jedan sportski teren.“ – izjavio je novinarima savjetnik načelnika Emir Fejzović.