Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Asfaltiranje ceste u Industrijskoj zoni Ozrakovići i pripreme za pločnik u ulici Kadije Uvejsa

Dogovorom  privrednika i općinskog načelnika Muniba Alibegovića, uložena su zajednička finansijska sredstva  u asfaltiranje puta kroz Industrijsku zonu od Ozrakovića do zaobilaznice ispod autoceste. Radi se o cesti širine 5,5 metara koja će povezivati naseljeno mjesto Ozrakovići sa zaobilaznicom, a sadašnjim i budućim privrednicima olakšat će saobraćajnu komunikaciju.

Danas je asfaltiranje počelo i trebalo bi biti završeno tokom sutrašnjeg dana.

„ Ja se zahvaljujem privrednicima koji u ovom projektu učestvuju sa 50 posto sredstava. Vrijednost projekta je oko 160 000 KM. Ovo je prva faza, a  u nastavku će se raditi na pločnicima i rasvjeti.“ – izjavio je za Visoko.co.ba načelnik općine Munib Alibegović, naglašavajući kako je ovo već treći uspješno realizovan projekat  Općine i privrednika. On je potvrdio da ove godine vjerovatno neće biti sredstava kapitalnih ulaganja za cestovnu infrastrukturu s nivoa kantona te da će i naredni projekti biti realizovani po sličnom principu.

Skoro svi potpisani ugovori iz prošlogodišnjeg programa kapitalnih ulaganja na području općine Visoko su realizovani, a  među njima je i izgradnja pločnika u ulici Kadije Uvejsa u vrijednosti od 80 000 KM. Izvođač radova je firma Asfaltgradnja Visoko. Pripremne radnje za realizaciju su u toku i pločnik će se prostirati od ulice Ibrahima Hodžića pa do suženja ulice Kadije Uvejsa, kod željezničkog magacina. Uz ovo, planirano je i presvlačenje asfaltne površine novim slojem. Radovi bi trebali biti završeni u narednih nekoliko dana.

„Okončanjem radova u ovoj ulici i na putu Hanovi Poriječani – koji je također vezan ugovorom iz prošle godine, općina Visoko će realizovati sve ugovore vezane za cestovnu infrastrukturu s nivoa Vlade ZDK iz 2010.g.“ – istakao je za Visoko.co.ba Emir Fejzović savjetnik općinskog načelnika.

Uporedo s ovim radovima, predstavnici Mjesne zajednice pokrenuli su i akciju čišćenja  dijela ulice Kadije Uvejsa – kod suženja tzv. Habulove kuće, pa se radi na proširenju sa suprotne strane od željezničkog magacina.

Izgradnjom pločnika i postavljanjem novog asfalta, ulica Kadije Uvejsa dobit će potrebne saobraćajne elemente za lakše odvijanje putničkog i teretnog  saobraćaja, a bit će znatno olakšano i kretanje pješaka.

Uz izgradnju pješačkog mosta u Ozrakovićima, koji bi trebao biti realizovan tokom naredne godine, ovaj dio  općine, povezat će se sa urbanim dijelom grada, a  kretanje pješaka – posebno učenika i zaposlenih dobit će novu dionicu i skratiti put do škola i radnih mjesta.

{joomplucat:196 limit=18|columns=3}