Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Deminiranje šuma na prostoru ZDK

Preko 100 kvadratnih kilometara od ukupnog prostora ZDK prekrivenog šumom, nalazi se još uvijek pod minama, a najugroženija područja u ovom kantonu su na teritoriji općina Zavidovići, Olovo i Vareš, podaci su Kantonalne uprave civilne zaštite. Da bi se ovaj problem riješio, Vlada ZDK na posljednjoj sjednici usvojila je i prijedlog mjera za proces deminiranja pomenutih područja, koji bi trebao biti okončan do 2019. godine, roka utvrđenog državnom Strategijom, do kada bi zapravo cijeli prostor naše zemlje trebao biti očišćen od mina.
– U ovom poslu predstoji nam prije svega sastanak svih nadležnih subjekata na teritoriji ZDK, kako bismo odredili prioritete za deminiranje sa gledišta eksploatacije šuma, obezbijedili podršku donatora, kao i sredstva iz budžeta kantona za narednu godinu, te izabrali subjekate koji će vršiti sam proces deminiranja šuma, a tim poslom se osim civilne zaštite bave i oružane snage i komercijalne kompanije za deminiranje, koje bi se odabrale putem tendera i uz odobrenje državne komisije za deminiranje, ističe Sead Džanović, direktor Uprave civilne zaštite ZDK.
Ukupna sredstva koja su potrebna do 2019. godine za posao deminiranja kompletnog sumnjivog prostora šuma na teritoriji našeg kantona, po riječima Džanovića, iznose oko 400 miliona maraka, jer deminiranje samo jednog kvadratnog metra košta 4 KM.

(rtvze.ba)