Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz sadašnjeg Udruženja privrednika treba istjerati lihvare i bajdaroše!

Nikad ne gledam niti čitam komentare na ovom sajtu, niti me zanimaju, sve dok se to nekako ne uredi da se zna ko šta piše i u ime koga izražava pojedine stavove, a ne da skriveni iza lažnih imena frustrirani pojedinci kvare dio onih kvalitetnih diskusija pojedinaca zbog kojih i postoje komentari. Ali to sad nije ni važno, htio sam ovo reći: Jedan od administratora na Visoko.co.ba koji je zadužen za odobravanje komentara neki dan mi pokaza dobar komentar u kome na kraju piše: “Konačno imamo čvrsto tlo pod nogama, na dnu smo”. Odavno nisam pročitao kraći, a jasniji opis Visokog. Mi zaista jesmo na dnu, privrednom, društvenom, kulturnom, sportskom, socijalnom, ljudskom … Najveća sportska sramota u historiji visočkog fudbala – ispali smo iz lige; rukometaši nisu ništa u boljoj poziciji, igraju Premijer ligu ali bez ambicija i finansijski potpuno nestabilni; općinska priznanja i povelje primaju oni sa zatvorskom prošlošću i oni koji su ostavljali testamente u kojima piše da ne treba pomagati Visokom i oni koji su od visočke Gimnazije napravili cirkus. Nedavno mi direktor Gradskog kina priča da za premijeru domaćeg filma “Ostavljeni” nije prodata ni jedna karta; da nije bilo Batka iz Sarajeva sudbina male Ajše po nama iz Visokog još bi bila neizvjesna … Mi zaista jesmo na dnu! O Visokom se “brinu” i glavnu riječ u njemu vode “mali” ljudi, mediokriteti, bezveznjaci i oni kojima Visoko ne znači ništa, ali zato budžet Visokog im puno znači. O svemu ovome bi se dalo posebno napisati po jedan opširan tekst, ali kome? Visoko je naseobina u kojoj nema kritične mase koja može pokrenuti bilo šta, pa bi tako i piskaranje o ovim temama bilo uzaludno.

Ali bez obzira, posljednja sjednica OV Visoko ponukala me da konačno jednom malo progovorimo o imenici “PRIVREDNIK”. Svih ovih poslijeratnih godina svima su puna usta privrede i privrednika u Visokom, a ustvari privrede i privrednika u Visokom gotovo da i nema! Ili bolje rečeno, onih koji to u stvarnosti jesu nema u ovim lažnim i prevarantskim Udruženjima kojekakvih privrednika. Potpuno se slažem sa stavom Jasmina Dlakića u kojem on kaže da bi se neko zvao privrednikom uopće i imao takav status u Visokom mora zapošljavati bar 20 ljudi. Nažalost, taj njegov prijedlog nije naišao na odobravanje, pa će tako bezveznjaci i samoproglašeni privrednici koji nemaju ni za kifle biti mjera stvari u visočkoj privredi. Ovdje svaki švercer koji proda jednu majicu ili preproda ispod ruke nešto uzima sebi za pravo da se zove privrednikom. Sva dosadašnja Udruženja privrednika u Visokom bila su prevara, pojedinci unutar tog Udruženja samo su se borili kako krčmiti ono malo imovine koje ima ovo Udruženje nastalo još prije rata, pa se tako samo zanimaju kolika je kirija Seji u Pulpitumu i Kiketu u Premijeru. Kako je najlakše provjeriti ko su najveći ublehaši unutar tog Udruženja? Dovoljno je pogledati koliko njih plaća mjesečnu članarinu od 5 KM.

Pokrenuta je ta neka procedura unutar Općine kroz OV Visoko, ali prije nego vijećnici upadnu u narednu prevarantsku zamku, trebalo bi odrediti neka pravila za članstvo Udruženja privrednika; kao i utvrditi uvjete pod kojima se neko može uopće zvati privrednikom, kako bi imenica privrednik imala svoj pravi smisao. Za sada se oko tog Udruženja vrte samo mali prevaranti koji očekuju da od stvarnih privrednika, koje na prevaru namame u Udruženje, nešto hajruju s lahke strane i da pametuju, pri tome poznavajući samo KUF (knjiga ulaznih faktura), dok im je KIF (knjiga izlaznih faktura) apsolutna nepoznanica. Dakle, u Udruženje privrednika bi trebali biti uključeni oni:

– koji imaju minimalno 20 zaposlenih

– koji na nivou godine imaju promet preko milion KM

– čiji radnici uredno imaju M2 obrazac

– čiji radnici primaju uredne i čovjeka dostojne plate u federalnom prosjeku

– čiji radnici bez problema mogu otići u Dom zdravlja Visoko s ovjerenom knjižicom

– koji iskazuju društvenu odgovornost i poštuju lokalnu zajednicu pomažući razvoj kulture i sporta u Visokom

….

Ako se taj neki “Privredni savjet” ili “Udruženje privrednika” ne ustroji na ovaj način, onda će opet pojam PRIVREDNIK u Visokom biti obična zajebancija koja okuplja oko sebe lihvare, bajdaroše i bezveznjake koji su po slobodnom uvjerenju privrednici, a ustvari su niko i ništa. Sadašnje Udruženje privrednika je ništa drugo do uvreda za Nijaza Hastora, Mustafu Uzunalića, Halima Zukića, Rusmira Hrvića, Refika Kurgaša, Mahira Semića, Eldina Ajdina, Zekerijaha Kovu, Džemila Ugarka, Nihada Smailagića, Ahmeda Semića, Fikreta Ramovića, Šukriju Čakića …..

I još nešto, da bi privreda u Visokom zaista bila ozbiljna kroz to neko Udruženje svaki od članova nekog budućeg Upravnog odbora bi morao položiti 10.000 KM samo da bude član Udruženja i da se nešto pita i ima pravo glasa na sastancima. E, tek tada bi pale maske i tek onda bi se iskristaliziralo ko su to stvarni privrednici u Visokom, i tek onda bi njihova riječ imala snagu i jačinu, a Udruženje privrednika bi dobilo pravi smisao svog postojanja, za razliku od ovog sadašnjeg lihvarskog u kojem su “privrednici” pružene ruke ko srp, od kojih možda samo jedan zadovoljava gore pobrojane kriterije.

Vrijeme je da pojmu “privrednik” Visoko vrati oduzeto značenje. Konačno imamo čvrsto tlo pod nogama, na dnu smo, a to je šansa za novi početak. Samo to treba znati prepoznati i iskoristiti, a prethodno iz Udruženja odstraniti parazite.