Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sredstva će biti utrošena za sanaciju Ilijinog potoka i idejni projekat vodosnadbjevanja u MZ Poriječani

Iz Fonda za zaštitu okoline FBiH bit će uloženo 220 000 KM za dva projekta na području općine Visoko. Od ovog iznosa 160 000 KM namjenjeno je uređenju i sanaciji vodnog područja poznatog kao Ilijin potok u okviru JKP Gradska groblja u Visokom. Drugi projekat, u koji će biti uloženo 60 000 KM, idejni je projekat vodosnabdjevanja na području MZ Poriječani.

„Ova sredstva će biti uložena za idejni projekat, dok je za kompletnu realizaciju potrebno oko 860 000 KM. Za oba projekta potrebno je još sredstava, ali smo mi jako zahvalni Fondu i na ovim sredstvima koja su odobrena“ – istakao je načelnik općine Visoko Munib Alibegović.

U neformalnom razgovoru prije potpisivanja Ugovora za dva projekta, direktor Fonda za zaštitu okoline FBiH Safet Harbinja i općinski načelnik Munib Alibegović razgovarali su o problemu odvoza i tretiranja smeća na području općine Visoko. O ovoj  temi raspravljat će se i na lokalnom nivou u subotu 30. jula na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Visoko.

„Fond se pridružuje naporima svih općina pa i općine Visoko da se riješe problemi sa smećem. Mi smo u fazi priprema odgovarajuće zakonske regulative, prikupljanja i recikliranja otpada. Na federalnom nivou se već dosta uradilo. Predstoji nam usaglašavanje s lokalnim zajednicama. Otvaraju se mogućnosti izgradnje tzv. reciklažnih dvorišta za nove korisne proizvode“ – pojasnio je Harbinja.

Sa Fondom za zaštitu okoline FBiH ranije su potpisani ugovori kojima su obezbjeđena sredstva za čišćenje obala rijeka u Visokom.