Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Klavirski recital Bartolomeja Stankovića

Veliko interesovanje publike izazvao je  večerašnji koncert Bartolomeja Stankovića u sali Muzičke škole „Avdo Smajlović „ u Visokom.  On je izveo klavirski recital s djelima djela J. S. Bacha, W. A. Mozarta, L. van Beethovena, F. Chopina, F. Liszta, A. Skrjabina, S. Rachmaninoffa, B. Papandopula, A. Smajlovića i K. Seletkovića.

Bartolomej Stanković (Zenica, 1988.) je student pete godine klavira u klasi prof. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, počeo je učiti klavir 1997. godine kod prof. Bahrije Šabanović u Školi za osnovno muzičko obrazovanje Avdo Smajlović u Visokom. U Sarajevu je pohađao i završio Srednju muzičku školu u klasi prof. Angeline Pap stekavši pritom znatan broj nagrada na natjecanjima. Među njima ističu se: prva nagrada na Festivalu muzike F. Chopina (Tuzla 2004.); posebna i apsolutna nagrada na državnom natjecanju (Tuzla 2005.) i prva nagrada u kategoriji klavirski duo na državnom natjecanju 2006. godine. Više puta je nastupio na koncertima ciklusa Virtuoso i koncertima zaklade Musik und Jugend iz Liechtensteina.

Publici je priređeno koncertno putovanje kroz muzičke epohe od baroka, klasicizma, preko romantizma, impresionizma, pa do savremene muzike. Publika je iskrenim i srdačnim pljeskom nagradila mladog muzičara koji je svoja prva znanja i iskustva stekao upravo u visočkoj osnovnoj muzičkoj školi.

{joomplucat:167 limit=9|columns=3}