Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dino Šaran: Ne bi bilo dobro da BiH pobijedi na Eurosongu da nam se ne otcijepi RS kao što se Kosovo nakon pobjede Marije Šerifović otcijepilo od Srbije

Grupa Letu Štuke koncertom je u Sarajevu promovisala svoj treći studijski album pod nazivom “Brojevi računa”, koji je prvo izašao u Hrvatskoj za izdavačku kuću MENART, a kasnije i u BiH pod etiketom Art Zone. Bez neke zvanične press konferencije u prepunom Coloseumu bend je započeo koncert s pjesmom “Kravate” s novog albuma, a istom je nakon dva sata i jednog BIS-a završio koncert uz napomenu Dine Šarana: “ljudi ne mogu više otpast će mi slazena” … Mi smo iskoristili trenutak i prije koncerta popili kafu sa frontmenom grupe i napravili kraći intervju koji će biti emitovan na Federalnom Radiju, a iz kojeg objavljujemo najzanimljivije dijelove.

– Promocija albuma se prvo desila u Zagrebu na sličan način kao ovdje koncertno, a što je kvalitetno odradila “Tvornica” simbolično, obzirom da se album zove “Brojevi računa” promocija je urađena u prostoru gdje se nalazi puno banaka. Novi album je koncipiran tematski, gdje je sve zastupljeno od politike, socijalnih tema, međuljudskih odnosa do ljubavi. Nema razloga na neku posebnu pozitivu ako se uzme u obzir vrijeme, mjesto i način na koji živimo. Muzički ima i dosta elektronike, što je i logično jer treba ići ukorak s vremenom, ima dosta lupova, ali preovladava živa svirka. Ovo večeras nije naša zvanična promocija u BiH, ovo smo željeli odsvirati koncert za nas, za našu raju i putnike namjernike koji posjećuju Sarajevo za vrijeme SFF-a. Do sada smo objavili i dva singla (Brojevi računa, Nikog nema tu), a namjera nam je u septembru objaviti i treći singl za koji ćemo raditi i spot, a to će biti pjesma “U ovom svijetu”. Na albumu se nije našla pjesma “Hipohondar” koju sam radio sa Buretom iz Siktera, jer nam se na kraju to nije svidjelo kako je ispalo, a ni Bure i ja nismo slični po senzibilitetu. Iako je pjesma odlična, ali je rađena pod čudnim okolnostima. Puno smo bolje sarađivali na Validnoj Legitimaciji. Što se tiče ulaska BiH u EU, ne znam da li je to dobro za BiH, to je isto da me pitaš da li bih volio da sam viši deset centimetara, ne znam bi l’ mi to bilo dobro, možda bi, možda ne bi. Po nekim analizama to je loše, ali i sad nam je loše, tako da ne znam. Ali na kraju ima ona stara narodna “Kud svi Turci, tu i mali Mujo”. Na novom albumu imamo samo jednog gosta, to je lokalno prepoznata estradna pojava, moj dobar prijatelj Emir Džino, neko ko će tek postati zvijezda i on gostuje na pjesmi “Nikog nema tu”.

Na albumu ima i pjesma “Simple song” koju sam napisao inspirisan pjesmom Jinxa njihovog zadnjeg albuma, mislim da se zove “Da smo se voljeli manje”, a i jedna i druga govore o pošasti rastave braka i djeci iz tih brakova. S tim što je njihova iz ženskog, a moja iz muškog ugla. Naši albumi nisu oni “na prvu”, izdajemo albume svake dvije-tri godine iako se nekima čini da je to brzo, volio bih naredni album objaviti za godinu dana. Postava benda je ista kao na prošlom albumu, zvuk malo drugačiji, autor sam ja, producent Džani Pervan i to je to, nadam se da će se svidjeti raji ovo što smo snimili. Kad me pitate za Euroviziju, ja sam uradio šta sam uradio, nisam ništa obećavao, mislim da od svega toga nema nekog hljeba. Sjetite se kad je Marija Šerifović pobijedila na Eurosongu da se odmah Kosovo otcijepilo od Srbije, zato analogno tome mislim da nije dobro da BiH ikad pobijedi na tom opskurnom takmičenju da nam se RS ne bi otcijepila – poručio je na kraju intervjua Dino Šaran.