Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Obilježeno 40. godina Udruženja i 35. godina Galerije Likum 76

Značajni jubileji, 40. godina postojanja Udruženja Likum  u Visokom i 35. godina postojanja Galerije Likum 76 u Visokom danas je obilježeno izložbom fotografija visočkih umjetnika na 34. Visočkim likovnim  susretima.

O značajnim jubilejima na otvorenju je govorio Ervin Klepo, historičar umjetnosti i profesor historije koji je spominjući 70-te godine rekao da su indikativne izjave tada prisutnih bh. velikana likovne scene, likovne kritike, akademske, naučne i kulturne javnosti povodom otvorenja Prvih susreta, kao „demanta“ kategorizacije Visokog kao „provincijalne“, „hermetizirane“ sredine kao dokaza da i mali centri u suvremenim umjetničkim relacijama mogu biti generatori jedne stvaralačke atmosfere.

Izložbu je otvorio općinski načelnik Munib ALibegović koji je zajedno sa Preventom BH pokrovitelj obilježavanja jubileja. Alibegović je istakao da ovi jubileji i stalne pozitivne kritike idu u prilog nastojanjima naših umjetnika da Galerija Likum preraste u Ustanovu, za šta on daje punu podršku.

Pored ovih aktivnosti, u okviru Visočkog ljeta bit će otvorena i Izložba radova likovne kolonije ADA u utorak 26. jula 2011.g.

{joomplucat:163 limit=16|columns=4}