Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nije Visoko blizu Sarajeva, već je Sarajevo blizu Visokog!

Sarajevski umjetnik Erol Čolaković Šehić promovisao je u Visokom večeras svoju knjigu fotografija i poezije pod nazivom „Dvojnost“. Knjiga je rezultat saradnje s eminentnom  i kontraverznom bh. pjesnikinjom Darom Sekulić, tj. njenim ciklusom radova koji nosi naziv „Dnevnik malih krivonogih kurvi“.

Iz razgovora s Erolom Čolakovićem Šehićem saznajemo da je za njega Visoko jedna vrsta „duhovnog središta“ te da su porijeklom s ovih prostora njegovi brojni saradnici i prijatelji. Nabrojao nam je liječnike, profesore, umjetnike s kojima je sarađivao i živio ovih godina.

U razgovoru o „Dvojnosti“ poznati sarajevski umjetnik fotografije ističe da se njegov i rad Dare Sekulić nadopunjuju čineći jednu logičnu cjelinu. Poveznica s radovima Dare Sekulić krije se u motivu žene i pristupa Erola Čolakovića Šehića ženskom tijelu, uz stihove pjesnikinje koja se u svim svojim radovima bavi emancipacijom žena u društvu.

Fotografije iz knjige „Dvojnost“ od 07.jula su izložene u Galeriji BlackBox i Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u okviru Baščaršijskih noći.

Boravak u Visokom Erol Čolaković Šehić iskoristio je za susret sa starim prijateljima, a bio je prisutan i na koncertu Atomskog skloništa na Otvorenoj ljetnoj pozornici na Jaliji u okviru manifestacije Dani trgovine, kulture i sporta “Visočko ljeto 2011”.