Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Mladen Vojičić Tifa: Novi album do kraja godine sigurno, ne pjevam više sa Bebekom i Alenom

Ono o čemu je nagađala jugoslovenska muzička javnost osamdesetih godina dogodilo se večeras u Sarajevu. Atomsko Sklonište i Tifa nastupili su zajedno, Tifa je pjevao pet pjesama od grupe uz koju je, kako kaže, odrastao. Koncert je pred oko 1000 posjetilaca održan u Domu mladih, a specijalni gost koncerta bila je trinaestogodišnja djevojčica Jacy, koja je nedavno snimila duet s Tifom za pjesmu “Umro je najveći mrav u mom vrtu”. Naša ekipa je bila sa Atomskim Skloništem i Tifom koji će u četvrtak nastupiti i u Visokom. Popodnevni ručak u burgdžinici “Bosanski burek” smještenoj na stadionu Grbavica iskoristili smo da porazgovaramo s Brunom Langerom i Mladenom Vojičićem Tifom, prevashodno se zanimajući za njihovu trenutnu i eventualnu buduću saradnju.

– Pa vidi nešto, ja sam odrastao uz Indexe i Atomsko Sklonište, to su dvije grupe koje su mene odredile kao muzičara i pjevača. Ja sam bio pjevač Bijelog Dugmeta, najvećeg jugoslovenskog benda ikad, ali ja nikad nisam kupio njihovu ploču, a u svojoj kolekciji imam sve albume Atomskog Skloništa. Sa Serđom Blažićem sam privatno bio jako dobar prijatelj, nakon njegove smrti pojavile su se priče kako bih ja navodno trebao postati pjevač Atomskog Skloništa, to se nikad nije desilo, ali evo tridesetak godina kasnije moja želja se ispunjava i to baš u Sarajevu u Domu mladih gdje sam i počeo. Nedavno sam snimio i duet na pjesmu od Atomskog Skloništa “Umro je najveći mrav” sa prekrasnom djevojčicom Jacy pred kojom je svijetla pjevačka budućnost. Tu pjesmu ćete moći večeras poslušati premijerno, kao i u svim ostalim gradovima koje obuhvata ova mini turneja. Što se solo karijere tiče, novi album planiram izdati do kraja godine, krajnje je vrijeme. U međuvremenu sam u kratkom roku snimio tri dueta, s vašim sugrađaninom Enesom Begovićem, koji je dobar čovjek i pjevač, a to što je narodnjak meni ne predstavlja nikakav problem i nemam ništa protiv saradnje rokera i narodnjaka. Također sam snimio jednu lijepu pjesmu “Ptico mala” sa grupom Regina, nedavno smo i spot završili u Beogradu i snimio sam ovu obradu od Atomaca s Jacy. Projekat “Kad bi bio Bijelo Dugme” sa Bebekom i Alenom je i zvanično od prije nekoliko dana mrtav, prvo je puklo sa Bebekom, a evo prije nekoliko dana razišli smo se zvanično i ja i Alen u toj priči, tako da je Bijelo Dugme i na ovaj način prestalo postojati. U Visokom dugo nisam bio i nastupao, rekli su mi da razglas radi Zoran Redžić, nekadašnji basista Bijelog Dugmeta koji me dobro poznaje i mislim da će to biti dobar koncert i ovim putem pozivam posjetitelja vašeg sajta da nam se pridruže sutra – rekao nam je nakon “sjecanog” bureka raspoloženi Tifa.

Ni Bruno Langer, osnivač i jedini preostali član Atomskog Skloništa iz one prve postave, nije krio pozitivno iznenađenje saradnjom s Tifom. Pri tome se prisjetio da je dva puta ranije svirao u Visokom.

– Dobro se sjećam oba nastupa u Visokom, bili su odlični, bilo je dosta posjetitelja i sve je bilo kako treba. U Bosni smo trenutno na jednoj maloj  turneji sa Tifom, koja obuhvata gradove Sarajevo, Visoko, Mostar i Goražde. Za sada sviramo pet zajedničkih pjesama, a ja već duže vrijeme imam nove pjesme i potpuno mi se sviđa ideja da ih snimimo s Tifom kao pjevačem, odnosno da to bude kombinacija naših starih pjesama sa novim aranžmanima plus ove potpuno nove. Tifa i Serđo su bili dobri prijatelji i već dugo, skoro 30 godina se provlači ta priča o Tifi kao pjevaču Atomskog Skloništa. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti pošto je koncert na otvorenom, mi smo spremni, usvirani i nadamo se odličnom rokenrol provodu sutra u vašem gradu – naglasio je Bruno Langer.

Atomsko Sklonište i Tifa gosti su drugog dana manifestacije “Visočko Ljeto” i na centralnoj pozornici nastupit će u 21.00 sati.