Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Postavljanje krovne konstrukcije pri kraju – uskoro smanjenje neugodnih mirisa iz Preventa

{jcomments off}

Preventov projekat za tretman otpadnih voda ulazi u krajnju fazu. Cilj je sve neugodne mirise, koncentraciju H2S-a sprovesti  u biofilter sa biokolonama kojima je taj H2S hrana. Veći dio bazena već je pokriven, ostala je jedan petina nepokrivenog prostora i jedan manji bazen koji će se raditi u ovoj fazi – izjavio je za Visoko.co.ba Muhamed Muminović, stručni suradnik na projektu za unapređenje tretmana otpadnih voda u Preventu.

„Ovim projektom ćemo razdvojiti teško opterećenu vodu iz industrije. Povećavamo kapacitet čitavog tretmana dodajući četiri velika tanka. Jedan tank je kapaciteta 40 kubika i još tri sa po 30 kubika. Povećanjem kubika dobijamo i na vremenu. Najteže opterećenu vodu sa najviše neugodnih mirisa ćemo predtretirati. Dakle, prije nego što uđe u tretman otpadnih voda, ona će se predtretirati u velikom tanku, a ostala tri će služiti kao spremnici za prihvat najteže vode. Nakon tog dijela procesa, ona će se dovesti u jedan nivo koji će moći da podnese primarna i sekundarna biologija u tretmanu.“ – pojasnio je Muminović.

Kako bi najviše opterećena voda iz teške industrije bila što zaštičenija u slučaju havarije, izgrađeni su i betonski boksovi u koje će biti smješteni ogromni tankovi i povezani sa pokrivenim bazenima.

Prema planu, tankovi će još danas biti kranom smješteni u betonske okvire. Nakon toga slijedi uvezivanje cjevovodom. Rokovi su  djelimično prolongirani, pa će cijeli projekat pokrivanja biti završen do kraja mjeseca jula. Tada se mogu očekivati i prvi rezultati u znatnom smanjenju emisije neugodnih mirisa koji dolaze iz Preventovih postrojenja.

U ovaj projekat Prevent BH je uložio oko 560 000 KM.

{joomplucat:151 limit=9|columns=3}