Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Ne trebaju nam politička nego stručna rješenja

Ulazak u visočki SDP bio je povod za susret i razgovor s direktorom JKP Visočica Visoko Erminom Dlakićem. Dugogodišnji direktor visočkog komunalnog preduzeća i stručno lice koje dobro poznaje problematiku vodosnabdjevanja, kanalizacije i smeća, odlučio se politički angažovati i kako kaže, kroz politiku ubrzati  moguća rješenja u komunalnoj oblasti.

„Nadam se da će moj ulazak u SDP ubrzati rješavanje komunalnih problema koje općina Visoko ima posljednjih godina. Moj izbor je SDP jer vjerujem da će moja stručnost u komunalnoj oblasti biti iskorištena za dobrobit naših građana.“ – izjavio je za Visoko.co.ba Ermin Dlakić, direktor JKP Visočica i novi član SDP-a Visoko.

Naglašavajući činjenicu da pored vodosnabdjevanja i kanalizacione mreže, Visoko ima najizraženiji problem u deponovanju smeća, Dlakić smatra da za rješavanje ovih problema treba samo malo političkog jedinstva.

„Ovi problemi nisu problemi stranaka i ne smiju to biti, niti je ovo problem pojedinca. Ovo je problem svakog građanina općine. Zajedno moramo naći rješenje kako bi se komunalna djelatnost obavljala kako treba i u granicama koje može ekonomski podnijeti naš građanin. Znam i ja za brojne primjere tretiranja i odlaganja smeća na zapadu, ali tamo je drugi standard. I mi to možemo, samo s drugim startnim osnovama“ – ističe u razgovoru Dlakić, naglašavajući da je ekologija veoma skupa.

„Svako rješenje koje nije realno pada na pleća korisnika naših usluga. Mi u 21. stoljeću imamo neriješeno pitanje otpada!? Naša izvorišta pitke vode su nezaštićena. Do kraja godine moramo sagledati situaciju sa smećem i napraviti analize o količinama smeća, divljim deponijama i njihovim lokacijama i problemima prikupljanja, pa onda to finansijski uokviriti. Najbolje rješenje je ono koje se radi dugoročno. Jedno su želje, a  drugo su mogućnosti.“ – smatra Dlakić.

O održavanju tematske sjednice Općinskog vijeća na kojoj bi se razgovaralo o problematici smeća na području općine Visoko, Ermin Dlakić kaže nije upoznat, ali pozdravlja inicijativu nadajući se konkretnom dijalogu s vijećnicima zakonodavnog tijela općine. U posljednjem dokumentu upućenom OV iz JKP Visočica Visoko su dati prijedlozi za  Program rada Vijeća za ovu godinu. Tamo su se među ostalima našli prijedlozi s konkretnim rješenjima o prikupljanju, transportu i odlaganju komunalnog i industrijskog otpada. Podsjećamo, pretovarna stanica za smeće i dalje je u krugu ovog preduzeća. Nakon razgovora smo je obišli i napravili nekoliko fotografija. Ovdje se svakodnevno istovara i utovara i do 30 tona  prikupljenog smeća. Ne treba posebno naglašavati kako ove količine smeća  djeluju u ovom okruženju.

U razgovoru s Erminom Dlakićem saznajemo i neke alarmantne podatke:

–  oko 65 posto otpada proizvedenog na području općine Visoko završava na divljim deponijama,

–  pokrivenost općine Visoko organizovanim vodovodom je oko 50 posto,

–  nijedno izvorište pitke vode nije zaštićeno,

–  kvalitetnom kanalizacionom mrežom je pokriveno jedva 40 posto općine – održava se samo gradska kanalizacija, a lokalne su vodopropusne i zagađuju površinske vode

–  nema separatne kanalizacije,{jcomments off}

–  nema prečišćavanja otpadnih voda.

Ovi podaci su upućeni krajem prošle godine i vijećnicima, ali osim dugih polemika, nije bilo konkretnih prijedloga i rješenja.

„Nema nikakvih rokova niti planova o ovim oblastima. Nema sistrematskih rješenja u kojima bi bilo vidljivo koliko učestvuje građanin, a  koliko nadležna institucija. Sva oprema bi trebala biti unificirana, jednakog kvaliteta, ali to nije slučaj kod nas“.

Dlakić je pozdravio i inicijativu Asocijacije mladih SDA Visoko koji su početkom mjeseca prezentirali svoje istraživanje o temi smeća i divljih deponija. Kaže da je razgovarao sa prof. Elvedinom Šabanovićem o ovom projektu i dao određene sugestije tokom pripreme.

Negodovanje građana najčešće izazivaju radovi u pojedinim ulicama koje su često mjesecima neuslovne za odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka. Dlakić ističe i da je obim poslova koje treba uraditi veliki, a novca je malo. Najviše novca nedostaje za kolektor na rijeci Fojnici u koji  tek trebati uložiti velika sredstva kako bi se tretirala otpadna voda. Planira se do kraja godine završiti započeto, posebno u ulici Rašidovića i Ljetovik.

Kako i gdje spojiti politiku sa strukom, Dlakić odgovara:

„Politika može odrediti prioritete u rješavanju problema. Ali u svim drugim segmentima, gdje struka mora reći svoje, politika je suvišna. Ne može političar određivati profil cijevi, neka se brine o prioritetima“- ističe na kraju razgovora Ermin Dlakić i dodaje da svako rješenje  koje se donese u komunalnoj djelatnosti mora biti prilagođeno primanjima naših građana.

{joomplucat:150 limit=8|columns=4}