Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Uspješna organizacija i veći broj izlagača

Peta tradicionalna manifestacija Dani organske proizvodnje održana je u Visokom u ulici Alije Izetbegovića. Svečanom otvorenju u 11.00 sati prisustvovali su brojni građani Visokog. Ovogodišnja je ponuda bila znatno  bogatija u odnosu na prethodne godine, pa se na stolovima našlo organski proizvedeno povrće i voće, žitarice, proizvodi od meda, prirodni ljekoviti preparati.

Samostalna poljoprivredna djelatnost „Bašta“ Visoko vlasnika Vladimira Ferzanovića dobitnik je ovogodišnje zahvalnice Saveza Udruženja asocijacije organskih proizvođača u FBiH. Ferzanović se zahvalio Asocijaciji  koja svake godine omogući prezentaciju organskih proizvoda i podstiče proizvođače.

Idejni tvorac ove Aocijacije i brojnih aktivnosti koje se uz nju vezuju je Sead Herceg, predsjednik Saveza Udruženja asocijacija organskih proizvođača FBIH.

„Od 2009.g. savez broji 33 članice koje su se uključile, a od prošle godine  do danas se uključilo 150 operatora u razvoj organske proizvodnje, pa je formirana i certifikacijska kuća BH bio cet, a  indirektno je otvoreno na stotine radnih mjesta“ – istakao je Herceg prilikom otvaranja sajma u Visokom.

Pozdravljajući aktivnosti Saveza i proizvođača organske proizvodnje Munib Alibegović, načelnik Općine Visoko, izjavio je da ova manifestacija doprinosi ukupnom razvoju i u ovoj oblasti poljoprivredne proizvodnje što pokazuje i veći broj učesnika u odnosu na prošle godine.

Biofit je prva visočka firma koja je dobila certifikat za organsku proizvodnju. Vlasnik BIOFIT-a Tarik Šahinović je predsjednik Skupštine Saveza Udruženja asocijacija  organskih proizvođača FBiH. Prema njegovim riječima, potrošači u BiH već su upoznati sa prednostima organske proizvodnje, sve je više onih koji traže ovakve proizvode.

„To je nešto što je na svjetskom tržištu već odavno zastupljeno i izuzetno cjenjeno. Mi smo početnici od kojih se većina dobro snalazi i, kao što danas možete vidjeti, široka je lepeza proizvoda koje nudimo. Konkretno, BIOFIT nudi prirodni  sok od jabuke, pekmez, ali i  tradicionalne tjestenine, sve napravljeno prema domaćoj zdravoj recepturi“ – ističe za Visoko.co.ba Šahinović, posebno naglašavajući da se oko šezdeset ovakvih sajmova organizuje svake godine na prostoru FBiH.

Ovakva proizvodnja hrane nudi veliku perspektivu kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

Jedan od ciljeva ove manifestacije jeste ukazivanje na činjenicu da u oblasti organske proizvodnje postoje veliki potencijali koji mogu poboljšati stanje u lokalnim sredinama u BiH i to putem zapošljavanja i samozapošljavanja.

Pokorovitelj manifestacije u Visokom je  Ministarstvo za poljoprivredu ZDK i Općina Visoko.

{joomplucat:148 limit=19|columns=3}