Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Želimo Vam ugodan boravak

Grad Visoko u saradnji sa firmom  “Šarena Laža sistemi”  d.o.o. omogućio Vam je besplatni pristup bežičnom internetu.  Za vrijeme dana trgovine, kulture i sporta naši gosti  i  stanovništvo  mogu besplatno koristiti bežični internet. Ovu inicijativu konkretizovao je načelnik općine, koji nije krio svoje zadovoljstvo kako bi Visočani i gosti grada, po ugledu na druga mjesta širom Evrope, bili u mogućnosti koristiti internet. Ideja je u potpunosti saglasna sa prijedlogom mladih Visokog koju su uputili načelniku tokom njegovih redovnih sesija s udruženjima mladih iz našeg grada.

Želja je da naši građani i turisti u svakom momentu mogu da se povežu, da neophodne informacije mogu da im budu dostupne. Uvođenjem besplatnog bežičnog interneta istodobno se poboljšava turistička ponuda i atraktivnost općine za poslovne ljude i za strane turiste koji svoje pametne telefone ne ostavljaju kod kuće. Ljetovanje i nije neka prilika za odmor ako se u isto vrijeme čovjek odriče svojih omiljenih aktivnosti. Na ovaj način je omogućen pristup svim kulturnim, edukativnim, informativnim i društvenim sajtovima i mrežama, kao i primanje i slanje elektronske pošte.

Sistem omogućuje neprekinut prijenos različitih vrsta podataka. Također, omogućuje i sistem videonadzora, koji će među prvima koristiti policija i vatrogasci. Osim njih, tu mrežu u budućnosti mogu koristiti i razni drugi javni servisi poput hitne pomoći, komunalnih preduzeća, ali i kulturne i obrazovne institucije. Pristup besplatnom internetu je dozvoljen svima koji posjeduju odgovarajuće vajrles uređaje (laptop, PDA, mobilni telefon…).

Sama promocija informacijskih tehnologija ima zadatak povećanje informatičke pismenosti  te ukazati na novi trend u društvu, kao i primjenu istog na lokalnom nivou. U sklopu manifestacije “Visočkog ljeto”  predviđeni su i dani informacionih tehnologija, koji će  ponuditi različita predavanja i okrugle stolove o primjeni ICT-a u različitim društvenim sektorima, te prostor za predstavljanje firmi i njihovih proizvoda. Pored infrastrukturnog omogućavanja pristupa ova vrsta internet  projekta ima zadatak educirati građane o osnovama korištenja kompjutera i interneta, te ima za cilj povećati želju i potrebu za korištenjem interneta kod osoba starije dobi.

Općina će, inače, nabaviti neophodnu opremu, a već pred lokalne izbore bit će povećan broj lokacija na području Općine, na kojima će pristup bežičnom internetu također biti besplatan i moći će se stalno nadograđivati.

Želimo Vam ugodan boravak !