Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Golden Ace” za “Piramidu Istine”

Dugometražni dokumentarni film “Piramida Istine” ili “Finding the Truth” autora Saida Sefe dobitnik je “Golden Ace“ nagrade na filmskom Festivalu u Las Vegasu.

Nakon “California Daimond” i “Golden Palm” nagrada ovo je treća nagrada u ovoj godini. 14. jula film će biiti premijerno prikazan u Njemačkoj, u kinu Filmforum u Kelnu. 

Film se bavi civilizacijskim razvojem čovjeka na području centralne Bosne u prahistoriji i kontraverznom tematikom bosanskih piramida. Da li su civilizacija i piramide u Bosni zabluda ili istina? 

Četiri godine film slijedi protagoniste ove priče na tri kontinenta: od Bosne, Njemačke do Egipta i Amerike, otkrivajući istinu o dalekoj prošlosti, kao i ljudske faktore: strast, ljubomoru i licemjereje. 

Kontradikt o piramidama, njihova povezanost s postojećom civilizacijom, politika i mediji, te brojni domaći i inostrani stručnjaci prožimaju ovaj film konstantnom napetošću. 

Nevjerovatna dostignuća Butmirske kulture predstavljaju baštinu od svjetskog značaja i daju svojevrstan pečat cijeloj problematici. 

Ono u čemu su i žestoko polarizovane strane saglasne jeste da je Bosna i Hercegovina kolijevka evropske civilizacije, kulture i umjetnosti. Senzacionalna otkrića njemačkih i bosanskih arheologa to nedvojbeno dokazuje. 

U izvjesnom smislu ovaj dokumentarni film predstavlja takodjer jednu piramidu – “Piramidu istine” sastavljenu od stotina intervjua, vjerodostojnih izvora i činjenica vodeći gledaoca do biti i razotkrivajući istinu o drevnoj civilizaciji Butmirske kulture i bosanskim piramidama.