Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prije 48 godina Visoko je slavilo ulazak FK Bosna u Drugu Saveznu ligu Jugoslavije

Prije tri dana bilo je tačno 48 godina otkako tadašnja FK Bosna ostvarila istorijski ulazak u Drugu ligu. I danas smo Druga liga, samo što je razlika ogromna, 7.7.1963 godine bili smo Druga Savezna liga Jugoslovije, a danas smo Druga liga u kojoj ekipa i stručni štab zajedno sa navijačima mogu na svako gostovanje kolektivno putovati biciklima, jer zbog razdaljine nema potrebe za autobusima, vozovima ili nekim drugim ozbiljnijim prevoznim sredstvima. Slika koju objavljujemo je iz privatne arhive porodice Antović i nastala je nakon povratka fudbalera sa utakmice iz Brčkog kada je cijeli grad dočekao svoje heroje. Danas smo u jednoj drugačijoj poziciji …

Uz sliku sa proslave ulaska u Drugu Saveznu ligu Jugoslavije objavljujemo i sliku iz iste arhive, ali nastalu 12 godina kasnije u vrijeme potpune organizovanosti kluba. Tada je klub imao i svoju zvaničnu maskotu, bilo je to vrijeme kada nije bilo “fotošopa” i sličnih stvari, a autor maskota je igračka legenda kluba profesor Franjo Rodić. Snimak je napravio novinar Zoran Beatović.

Za sada ostaje nam samo da se sjećamo do nekih novih i boljih vremena u nadi da je ova trenutna sramota samo ružan san ….