Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Povratak Ivice Pekića

Politička SDA Uprava NK Bosna koju su u drugom dijelu protekle sezone sastavili Fehim Memić i Munib Alibegović bila je promašaj, jer očito nije bila dorasla igrama kako na terenu, tako i van njega, a dokaz za to je najsramniji sportski čin u istoriji Visokog ispadanje u Drugu ligu nekadašnjeg prvaka, osvajača Kupa i Super kupa. Nakon ispadanja iz lige zvanično se ništa još ne dešava, niko se ne oglašava, igrači ne treniraju, a ne zna se ni ko ustvari u ovom trenutku predstavlja klub. Logičan slijed stvari je bio da se sazove Skupština, da se podnese izvještaj, koliko god on sraman bio, i da se konsoliduju redovi, kako ne bi tonuli još dublje. Umjesto razumnih i normalnih poteza koji su se trebali dešavati nakon ispadanja iz lige pojedinačno iz još uvijek zvanične i aktuelne Uprave kluba se stidljivo i pihtijarski pojedinci pokušavaju oparti za sramotu koju su nanijeli gradu. Imali su oni rješenje puno prije ispadanja iz lige, trebali su biti ljudi sa stavom i kad im je načelnik naredio jednog dana i to telefonski da mu dođu u kabinet u 14.00h, mogli su da su imali bar malo dostojanstva i sopstvenog JA to odbiti. Ali političko kurvanje i želja za prodajom još koje utakmice vjerovatno su bili razlozi da ostanu, ali su im presudili Igman iz Konjica i Radnik iz Hadžića. U trenutnoj situaciji gdje se ništa ne zna i svi čekaju neki prvi potez pojavila se kombinacija u kojoj bi se u klub nakon 15 godina mogao vratiti Ivica Pekić, koji je ime NK Bosna učinio krajem devedesetih najpoznatijim sportskim brendom u BiH. Sa visočkim Berlusconijem smo se sreli prije dvije noći kada je bio gost kod FK “Zanatlija” čiji članovi Uprave su organizovali druženje igrača, sponzora i prijatelja u povodu završetka sezone i koji su zvanično zatražili od visočkog Berlusconija da se vrati u klub. Evo kako trenutnu situaciju vidi čovjek za čije ime je vezan najveći istorijski uspjeh NK Bosna.

-” Odmah da vam kažem ovo je najveća sramota koja se ikad desila Bosni. Ovo što se desilo je zločin prema sportu u Visokom. Bosna je ime i klub sa kojim se niko ne smije igrati, Bosna je bila brend koji je Visoko učinio poznatim daleko van granica BiH.Sad svi traže razloge zašto je to tako, neki kažu da su krivi igrači, neki kažu Uprava, neki pričaju o nekakvim 3 za 3 kombinacijama … Uopšte nije važno više ko je kriv, bilo prošlo. Ovi koji su doveli do ispadanja iz lige odmah moraju napustiti klub, tu nema priče, osramotili su grad i moraju otići, treba im zabraniti da rade u sportu bilo šta. Čuo sam također i verziju po kojoj su pojedinci iz Uprave prodavali utakmice, a kad je trebalo kupovati bodove da se ostane to nisu znali raditi, a prodavati su znali. Ja sam već godinama daleko od Bosne, otkako me Jusuf Pušina uništio one godine kada nam je zabranio izlazak u Evropu ja sam se našao na Grbavici, radim sa ljudima iz Želje i tek zadnjih pet kola sam dolazio na stadion kad sam čuo da bi Bosna mogla ispasti. Sramota je što i tada u situaciji kada se klub borio za svaki bod niko iz Uprave nije dolazio na stadion da gleda te igrače koji se bore za opstanak. Dok su igrači ginuli za bodove, članovi Uprave su se opijali po okolnim brdima. Što se tiče mog eventualnog povratka u NK Bosna, ukoliko to javnost zaista želi, evo prvi puta zvanično to kažem vama, vraćam se!”

Ivica Pekić je čovjek koji je odmah nakon agresije preuzeo NK Bosna, prošetao se drugim rangom takmičenja i odmah ušao u Premijer ligu. U njegovoj eri u Bosni su igrala najveća imena BH nogometa, na kraju prve sezone u Premijer ligi drugoplasiranoj ekipi je “bježao” sa čak 11 bodova razlike. Bosna je tada osvajala regularno prvenstvo, Kup i Super kup. Situacija prije 15 godina je bila slična današnjoj, Bosna je bila na dnu bez velikih ambicija i finansijskih mogućnosti. Nakon što je klub preuzeo Ivica Pekić sa ostatkom Uprave, pet godina kasnije Visoko je živjelo za Bosnu, a igrači i klub su to gradu vraćali na najbolji mogući način, pobjedama. Pitanje je da li se nogometna bajka od prije 15 godina može ponoviti …