Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

(FOTO) Posljednje pripreme za ukop 613 žrtava genocida u Srebrenici

U „Gradskim grobljima“ u Visokom  u toku su posljednje pripreme  za ukop  613 identificiranih Srebreničana kojima će se  11. jula klanjati dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima. Radnici JKP Gradska groblja Visoko, njih 30, rade na provjeri spiskova i numerizaciji tabuta.

„ Na sreću ove godine nije bilo obilnijih padavina kao ranijih godina, a  sa današnjim danom (07.07.2011.g.) i ove će pripreme biti okončane. Tu i tamo može doći do manjeg obrušavanja jer ima puno rezervisanih grobnih mjesta, ali te će se stvari sanirati po potrebi.“ – izjavio je za Visoko.co.ba Asmir Hodžić, direktor JKP Gradska groblja Visoko.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana 11.jula na 16.godišnjicu stradanja je Begović (Aljo) Ibrahim rođen 1917.g., a najmlađi je Muhić (Hasan) Nesib rođen 1984.g. Među identificiranim Srebreničanima je i jedna žena, Ibišević Nezira rođena 1975.g.

Ispraćaj 613 identificiranih Srebreničana za Potočare obavit će se u subotu, 9. jula u 9,30 sati iz kruga „Gradskih groblja“ u Visokom. Upućen je poziv  građanima  BiH da izađu na ulice i isprate kovnoj kamiona sa ostacima tijela ubijenih Srebreničana. Pravac kolone je Visoko – autoput za Sarajevo – Ali – pašina ulica, ulica Maršala Tita – Sokolac – Han – Pijesak – Milići – Vlasenica – Bratunac i oko 14.00 sati Srebrenica.

Do sada su u Potočarima ukopane 4.524 žrtve, a nakon ovogodišnje dženaze porodice će tragati za još oko 3.200 žrtava genocida.